UMJETNIČKI PROJEKT

Marx postao vrtni patuljak

08.05.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Njemački umjetnik Ottmar Hoerl izradio je ograničenu seriju od 500 vrtnih patuljaka koji su ujedno i portreti Karla Marxa, u čast 195. godišnjice rođenja utemeljitelja komunizma

Tko zna što bi Marx napisao o pretvaranju čovjeka u ekskluzivnu, ograničenu seriju vrtnih patuljaka koji su kao umjetnička instalacija postavljeni u njegovom rodnom gradu Trieru. Naročito kad je čovjek, odnosno iznimno utjecajna povijesna ličnost, koji je postao vrtni patuljak on sam – Marx glavom i još više velikom raščupanom bradom.

Tako je 195. godišnjicu Marxova rođenja odlučio obilježiti njemački politički umjetnik Ottmar Hoerl, koji je 2009. izazvao skandal izrađujući vrtne patuljke koji imaju uzdignutu desnicu u nacistički pozdrav. 500 Marxova u verziji vrtnog patuljka su od plastike, dolaze u nekoliko različitih nijansi crvene boje, te su visoki nešto manje od metra, a Hoerl kaže da ljude 'želi inspirirati da drugačije razmišljaju o Marxu'. Zato su patuljci postavljeni na frekventnoj lokaciji, uz rimske ruševine Porta Nigra u Trieru.

Hoerlov projekt pak nije naišao na dobre kritike u njemačkim medijima, pa tako Der Spiegel – koji doista nije utvrda marksizma – piše da se time 'Marxa trivijalizira do maksimuma', te predviđa da bi vrtni patuljci mogli postati 'turistička atrakcija u Trieru', ali 'sigurno neće potaknuti raspravu o Marxovim idejama', što je umjetnik izjavio da mu je cilj.