ZA MAI INSTITUT

Marina Abramović skupila 600.000 dolara

22.08.2013 u 20:09

Bionic
Reading

Slavna baka performansa uspjela je prikupiti ciljanih 600.000 dolara za osnivanje Instituta Marina Abramović

Poziv svima zainteresiranima za ulaganje u ideju, kao i u razvoj metoda koje koristi Marina Abramović, bio je otvoren od 26. srpnja do 25. kolovoza s ciljem prikupljanja 600 tisuća dolara. Osnivanje Instituta Marina Abramović podržalo je preko tri tisuće donatora širom svijeta te je željena svota dostignuta i prije kraja roka.

Institut Marina Abramović bit će mjesto okupljanja mladih umjetnika iz cijelog sveta te mjesto gdje će moći dobiti slobodu u umjetničkom izražavanju i djelovanju. MAI će biti i mjesto susreta umjetnosti, znanosti, tehnologije i duhovnosti. Ujedno, bavit će se i očuvanjem najrazličitijih umjetničkih disciplina kao što su ples, kazalište, glazba, opera i budući, novi oblici umjetničkog izražavanja.

Po riječima Marine Abramović, svaki posjetitelj MAI-ja će na ulazu u Institut potpisati dokument da će u prostorijama ostati najmanje šest sati, nakon čega će mu biti dodijeljene slušalice koje u potpunosti blokiraju sve vanjske zvukove, kao i sef u koji će moći ostaviti svoje stvari i dragocjenosti. Ideja je da na ulazu u Institut posjetitelj ostavi sve ono što ga podsjeća na vanjski svijet i da ode u jednu potpuno drugačiju vrstu stvarnosti.