ODABRAO ART REVIEW

Marina Abramović je najmoćnija svjetska umjetnica

04.12.2014 u 11:36

Bionic
Reading

Čuvena umjetnica Marina Abramović najbolje je rangirana umjetnica na upravo objavljenoj listi najutjecajnijih osoba u svijetu umjetnosti, a krajem godine tradicionalno je objavljuje prestižni umjetnički časopis Art Review

Marina Abramović našla se na petom mjestu liste 100 najmoćnijih (Power 100), a Art Review ju je opisao kao performans-umjetnicu koja je postala prava zvijezda, predmet poštovanja, ali i inspiracija drugima, te je uz sve to provela uspješnu kampanju prikupljanja novca za Marina Abramović Institut, smješten u New Yorku.

Ove godine pažnju medija i umjetničke javnosti plijenila je performansom '512 sati', nazvanom prema vremenu provedenom u londonskoj Galeriji Serpentine 'pomičući granice fizičkog i mentalnog'. Nedavno je najavila i novi performans, ovoga puta u Sidneyju.

Marina Abramović: 512 Hours

Iznad nje na listi rangirani su samo istaknuti vlasnici renomiranih muzeja i galerija. Sam vrh zauzeo je Nicholas Serota, direktor Tate univerzuma, sa sjedištem u Londonu, odakle upravlja brojnim galerijama i institucijama širom svijeta, povlačeći poteze i donoseći odluke koje definiraju suvremenu umjetničku scenu.

Odmah iza njega našao se David Zwirner, upravljač velikih galerija u New Yorku i Londonu, treće mjesto zauzeo je Ivan Virt, čuveni galerist s izložbenim prostorima širom svijeta, a četvrto Glen D. Lourie, direktor čuvenog njujorškog Muzeja suvremene umjetnosti (MoMA).

Među deset najutjecajnijih osoba iz svijeta umjetnosti, osim Marine Abramović, samo je još dvoje umjetnika: proslavljeni 'kralj kiča' Jeff Koons i čuvena fotografkinja Cindy Sherman

Časopis Art Review jedan je od najpoznatijih svjetskih umjetničkih časopisa, osnovan 1949. Godišnje se objavljuje devet izdanja časopisa, uključujući dva specijala posvećena trenutno najmoćnijim osobama (Power 100), kao i budućim nadama (Future Greats).

Lista sto najmoćnijih osoba u svijetu umjetnosti prvi put je objavljena u studenom 2002. i predstavlja godišnji presjek stanja na umjetničkoj sceni, iza kojeg stoji stotinu umjetnika, povjesničara umjetnosti, poduzetnika angažiranih u svjetskim muzejima i galerijama...