NIŠTA ISPOD VSS

Maribor nudi usluge 'intelektualnih prostitutki'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.07.2012 13:31
  • Objavljeno 30.07.2012 u 13:19
Prijateljice razgovor

Prijateljice razgovor

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: tinkstock

Do kraja kolovoza posjetitelji Maribora koji ove godine zajedno s portugalskim Guimaresom nosi titulu europske prijestolnice kulture mogu koristiti usluge "intelektualnih prostitutki", a riječ je o uličnom performansu kojim autori upozoravaju na problem nezaposlenosti među mladima.

U Poštanskoj ulici koja je za te potrebe proglašena ulicom "crvenih svjetiljki" svake subote i nedjelje od 21 sat do ponoći usluge "intelektualne prostitucije" nudi pet mladih žena i jedan muškarac, svi sa završenom visokoškolskom naobrazbom, a neki i sa magistarskim i doktorskim titulama.

"Intelektualna opskrba" klijenata obavlja se u nekoliko umjetnički prerađenih kabina kojima su se skijaši nekoć vozili na mariborsko Pohorje, a cijena je 15 eura za razgovor na slovenskom i 30 za razgovor na njemačkom ili nekom drugom od europskih jezika.

Autor performansa Zoran Srdič Janežič izjavio je da je ideju dobio iz jednog filma Woodyja Allena u kojemu se filmski lik tuži da njegov odnos sa ženom ne funkcionira kako treba jer s njom ne može razgovarati o poeziji T.S Elliota i Ezre Pounda, pa su mu potrebni kratkotrajni vanbračni odnosi s kakvom intelektualkom koje je spreman platiti.

"Tražio sam ideju koja bi bila i dovoljno društveno kritična", izjavio je autor za televizijsku postaju POP-TV, pojašnjavajući početak svoje suradnje s projektom Maribor - europska prijestolnica kulture, kojim upozorava na rastuću nezaposlenost među mladima u vrijeme krize, osobito za one koji su završili humanističke ili društvene studije.

"Diplomirala sam na studiju kulture i filozofije i magistrica sam znanosti, a ne mogu dobiti posao, pa ovaj mjesec moram raditi na poslovima čišćenja povrća u jednoj prehrambenoj tvrtci", rekla je za POP-TV Miša Gams, jedna od "intelektualnih prostitutki".

S njima se osim o filozofiji može razgovarati o njemačkoj literaturi, filmskoj kritici, psihoanalizi i drugim područjima za koje smatraju da su zbog ekonomske krize društveno degradirana, kao i položaj mladih i njihova znanja općenito.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi