sjajan uspjeh

Makedonski dokumentarac 'Medena zemlja' ušao je u uži izbor za nagradu Oscar u čak dvije kategorije

17.12.2019 u 09:32

Bionic
Reading

Sjajan makedonski dokumentarni film 'Medena zemlja' Tamare Kotevske i Ljube Stefanova ušao je u uži izbor za nagradu Oscar u dvije kategorije - za najbolji međunarodni film i najbolji dokumentarni film.

Američka filmska akademija objavila je koji su filmovi ušli u uži izbor za nagradu Oscar u devet kategorija - najbolji međunarodni film (prije se kategorija zvala: najbolji film neegleskog govornog područja), najbolji dokumentrani film, najbolja šminka i frizura, najbolja originalna glazba i pjesma, najbolji vizualni efekti i najbolji igrani, animirani i kratki dokumentani film.

Deset međunarodnih filmova nastavlja utrku za Oscar, od 91 prijavljenog za tu kategoriju. Uži izbor je sastavljen na temelju glasova akademijinih glasača, što je princip po kojem je odabrano sedam filmova, a još tri su dodali članovi akademijinog Izvršnog odbora za nagradu za međunarodni film.

Odabrani filmovi su: 'Obojana ptica' iz Češke, 'Truth and Justice' iz Estonije, Francusku predstavlja film 'Jadnici' ('Les Misérables'), Mađarsku film 'Those Who Remained', Sjevernu Makedoniju dokumenterac 'Medena zemlja', Poljsku film 'Corpus Christi', Rusiju 'Visoka djevojka' ('Beanpole'), predstavnik Senegala je film 'Atlantics', koji je otkupio Netflix, Španjolsku predstavlja odličan novi film Pedra Almodovara 'Bol i slava', dok je najveći favorit u kategoriji prestavnik Južne Koreje i pobjednik Cannesa, 'Parazit' Bong Joon-hoa.

Izvor: Društvene mreže

Petnaest filmova dospjelo je u uži izbor u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma u kojoj je bilo 159 prijavljenih, a za njih su glasali članovi ogranka akademije za dokumentarni film.

U uži izbor su ušli: 'Advocate', 'American Factory', 'The Apollo', 'Apollo 11', 'Aquarela', 'The Biggest Little Farm', 'The Cave', 'The Edge of Democracy', 'The Great Hack', 'Medena zemlja', 'Knock Down the House', 'Maiden', 'Midnight Family', 'One Child Nation' te dobitnik ovogodišnje europske filmske nagrade za najbolji dokumentarni film 'For Sama'.

Nominacije za nagradu Oscar bit će objavljene 13. siječnja, a 92. ceremonija dodjele nagrada Američke filmske akademije, Oscar, održat će se u nedjelju 9. veljače.