ČAROLIJA ZA MALE I VELIKE

Lutke su još u modi

18.09.2015 u 19:49

  • +4

Lutke su još uvijek u modi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ivan Špoljarec

Bionic
Reading

'Ovo je čudo!' vikala su djeca mlađa od sedam godina tijekom izvedbe predstave 'O janjetu koje je palo s neba' i tako potvrdili riječi selektorice festivala o PIF-u koji nam ujedno donosi lutkarska čuda, a njegovo održavanje također je svojevrsno – čudo

Unatoč smanjenju sredstava i nešto skromnijem programu, 48. međunarodni festival kazališta lutaka PIF u proteklih je pet festivalskih dana dokazao kako interes za lutkarstvo još uvijek postoji što su dokazale i rasprodane izvedbe predstava 'O janjetu koje je palo s neba', namijenjene najmlađoj djeci, ali i predstave Duga studenata Umjetničke akademije u Osijeku, namijenjene odrasloj publici.

Ovogodišnji PIF publici je ponudio niz predstava za predškolsku djecu na koje je publika izvrsno reagirala, a posebno su se istaknuli slovenski lutkari čak dvjema predstavama za najmlađu publiku – 'Patka, smrt i tulipan' koja upravo tu publiku suočava s pitanjem smrti, i inovativnom predstavu o prijateljstvu 'Mali plavi i mali žuti'.

Posebno oduševljenje publike izazvala je predstava 'O janjetu koje je palo s neba' Naivnog kazališta Liberec iz Češke, za koju se doista tražila karta više, a djeca su uživala u interaktivnom pristupu, podržavanju svih osjetila i duhovitim i jednostavnim efektima koji pred publikom istovremeno otkrivaju, ali i stvaraju kazališnu čaroliju.

Osječka 'Duga' u režiji Tamare Kučinović dokazala je da u svijetu lutkarstva oživjeti može sve – i kamen, i glina i voda, ali i predivna Šimunovićeva pripovijetka o djevojčici koja je htjela postati dječak. Kroz mnoge folklorne elemente, efektnu scenografiju koja uvjerljivo dočarava krš Dalmatinske zagore, dinamičnu glumačko-lutkarsku igru osječki studenti stvorili su predivnu, poetičnu predstavu i još jednom PIF-ovu publiku na dvije rasprodane izvedbe ostavili bez daha.

U popratnom programu brojni posjetitelji mogli su uživati u programu Mali lutkari na PIF-u, u sklopu kojeg su se na PIF-u predstavile najmlađe nade hrvatskog lutkarstva, učenici osnovnih škola i polaznici lutkarskih radionica, u filmskim projekcijama i brojnim radionicama za lutkarske početnike svih uzrasta.

Petak popodne rezerviran je za reviju studentskih produkcija na Sceni Travno, a studentska predstava će i zatvoriti PIF - nakon svečane dodjele nagrada, publika će sutra, 19. rujna, na sceni Travno u 20 sati moći pogledati predstavu 'Mjesečina' autorice Anamarije Jurišić.