'ZAVIČAJ, ZABORAV'

Ludwig Bauer dobitnik nagrade Meša Selimović

05.09.2011 u 10:54

Bionic
Reading

Književnik Ludwig Bauer dobitnik je nagrade Meša Selimović za roman 'Zavičaj, zaborav'

Jedanaesti po redu međunarodni književni susreti Cum grano salis završeni su tradicionalnom dodjelom nagrade Meša Selimović, ove godine uručene hrvatskom piscu Ludwigu Baueru za roman 'Zavičaj, zaborav'. Ludwig Bauer ove je godine s istim romanom bio u užem izboru nagrade roman@tportal.hr.

O dobitniku nagrade Meša Selimović odlučio je žiri u sastavu Ferida Duraković, Vladimir Arsenić, Miljenko Jergović, Andrej Nikolaidis i Enver Kazaz.

'Osnovna ideja romana je izražena naslovom. Pitanje je koliko nas zavičaj obilježava zauvijek i koliko se događa da nam se zavičaj otima i da ga moramo zaboraviti. Mladima bih poručio da prije svega treba poznavati književni zanat, jer to nije beznačajna stvar. Ja pišem već 20 godina i smatram da treba dobro poznavati građu, odnosno izvore onoga o čemu želite pisati', kazao je Bauer prilikom primitka nagrade, prenosi portal Tip.ba.

U užem izboru za tu nagradu bili su roman 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević, dobitnice ovogodišnje tportalove književne nagrade, 'Treće poluvrijeme' Emira Imamovića Pirkea, 'Ljudi koji su sadili drveće' Josipa Mlakića i 'Hotel Zagorje' Ivane Simić Bodrožić.

Književna nagrada Meša Selimović utemeljena je 2001, a dodjeljuje se za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini s područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.