slavic pop

Lucija iz Punčki postala je ŽIVA: Predstavlja novi singl Dualism i najavljuje zagrebački nastup

18.03.2022 u 16:03

Bionic
Reading

Nakon što je predstavila novi projekt ŽIVA, Lucija Ivšić, koja je na široj glazbenoj sceni poznatija kao članica rock benda Punčke, novim singlom Dualism nas još više uvodi u svoj slavic-pop svijet

S trenutnom adresom u Australiji, na novom projektu Lucija je radila tijekom najdužeg lockdowna na svijetu, a i novi singl je nastao u njenom domu u Melbourneu. Uz pulsirajuće syntheve, perkusije, sampleove i hipnotizirajući vokal kojim se poigrava na engleskom i hrvatskom, singl i spot “Dualism” pun je oprečnosti i nelagode.

Izvor: Društvene mreže

“Inspiracija za pjesmu se pojavila nakon što sam pregorila od nenormalne količine rada i neuravnoteženog života tijekom lockdowna. Primjetila sam da uvijek žongliram između dva identiteta; jednog koji je opušten i razigran, ali potisnut (šokica), i onog koji je uštogljen, uvijek zabrinut i strog, poput robota konstantno fokusiran na optimalne rezultate. Istovremenu tenziju i postojanje dvije mene smo pokušali vizualizirati u videu kroz šokicu koja ne mari za pravila; ona pleše na podu, gužva nošnju i gotovo ju nepravilno nosi, dok istovremeno je tu prisutan (i prevladavajući) identitet koji je ukočen, anksiozan i pod stalnim pritiskom”, kaže o novom singlu ŽIVA.

Slušajući glazbenice kao što su Sevdaliza, FKA Twigs ili Rosalia, kroz novi projekt Lucija predstavlja vlastita iskustva kroz drugačije žanrove od onih koji su se mogli čuti u Punčkama. U skromnom studiju, opremljena mikrofonom i laptopom, ŽIVA utjelovljuje izlazak iz zone komfora i nastavlja pomicati granice, kombinirajući elemente slavic-popa, trip-hopa, alternativnog R&B-a, darkwavea i elektroničke glazbe. Gradeći priču na svojim slavonskim korijenima, spaja moderne zvukove s onima koji predstavljaju njen grad Vinkovce i kulturu u kojoj je odrasla.

Njen glazbeni rad se nastavlja i na onaj vizualni, a trenutno je na doktorskom studiju u Melbourneu na Sveučilištu Monash. Koristeći vrhunsku tehnologiju i VR predstavlja radove poput What homes are made of: The Architecture of Displacement.

Singl “Dualism” napisan je, snimljen i produciran u Lucijinom domu u Melbourneu kao i u studiju SensiLab gdje pohađa doktorski program, uz stalnu potporu Anje Tkalec, basistice Punčki i producentice u studiju Rattus Rattus. Za mix je zaslužan Alone Architect, producent iz LA-a, a od tamo je i Elliot James Mulhern zaslužan za master singla i poznat po radu s imenima poput Maroon5. Video potpisuje australski umjetnik Jon McCormack, čiji rad je izložen u Tate Gallery, Museum of Modern Art u New Yorku ili Ars Electronica u Austriji.

Nakon sjajnog najavnog singla “Power”, pjesma “Dualism” još je jedan uvod u nadolazeći EP koji će biti objavljen na jesen, a dostupna je na Spotifyju, Bandcampu i ostalim streaming servisima.

Izvor: Društvene mreže

Sjajan je ovo uvod u seriju koncerata koje će 25. i 26. ožujka održati na Melbourne Design Weeku, dok 14. svibnja ŽIVA dolazi u zagrebački klub Medika.