poznata i nova događanja

Ljeto u prijestolnici: Evo što Rijeka nudi u vrućim mjesecima pred nama

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 26.06.2018 22:25
  • Objavljeno 13.06.2018 u 15:42
Rijeka

Rijeka

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Od polovice lipnja do polovice rujna u Rijeci će se održati Ljeto u prijestolnici, skup događanja koji objedinjuje već poznate riječke ljetne manifestacije, ali donosi i brojne nove festivale, koncerte, filmske projekcije, predstave, izložbe, performanse i edukacije

Program su u Rijeci 13. lipnja u prostoriji tvrtke Rijeka 2020 najavili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica TD RIJEKA 2020 Emina Višnić, koordinatorica programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 Jelena Milić i voditeljica programskog pravca Kuhinja Lela Vujanić.

Jelena Milić, Vojko Obersnel, Emina Višnić i Lela Vujanić

Jelena Milić, Vojko Obersnel, Emina Višnić i Lela Vujanić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: LJUP

'Posljednjih nekoliko godina povećava se broj ljetnih događanja namijenjenih Riječanima i turistima pa tako već neko vrijeme postoji i inicijativa da se ona objedine pod jednim nazivnikom. Taj smo nazivnik pronašli u projektu Europske prijestolnice kulture kojim se intenzivno pripremamo za 2020. godinu ali i koji uključuje niz predprograma do 2020. godine. U tom kontekstu, osmišljeno je Ljeto u prijestolnici, u koje smo uključili i neke već postojeće programe i partnere kao što su Riječke ljetne noći u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca (28. lipnja – 18. srpnja), Ljeto na Gradini (7. srpnja – 2. rujna), Ljetno Art-kino (15. lipnja – 27. srpnja) i Ljetna škola Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci (18. lipnja – 22. lipnja), ali i neke nove programe', kazao je Vojko Obersnel.

U kreiranju i organizaciji programa sudjeluje 40-ak programskih i projektnih partnera, pa je Emina Višnić sa zadovoljstvom pozvala na 'cjeloljetno druženje uz kulturu' koje će se, zahvaljujući njima i prije svega Gradu Rijeci kao nositelju titule Europske prijestolnice kulture, održavati na brojnim riječkim lokacijama.

'Ovog nam je ljeta u fokusu područje Delte, dakle ova zgrada na adresi Delta 5, Exportdrvo i razne druge lokacije obuhvaćene programskim pravcem Slatko i slano, na kojem se slatka voda Rječine miješa s morem. Pritom nam je važan partner i Lučka uprava Rijeka koja nam je na korištenje ustupila lokacija koje nisu uobičajene za ove svrhe, a što dodatno pridonosi atraktivnosti programa', kazala je Višnić.

  • +3

Grad Rijeka

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Prvo događanje Ljeta u prijestolnici očekuje nas već 15. lipnja kad će se održati prvi koncert u sklopu novog glazbenog Ciklusa Furioza, koncert Punčki, na adresi Delta 5. Prije koncerta, koji počinje u 21:30, na istoj će se lokaciji održati i druženje sa stanarima ove riječke zgrade uz gastronomski program, a sve pod nazivom Delta otvoreno.

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, 23. lipnja na Titovom trgu posjetitelje očekuje i glazbeni program Zbor crvene Rijeke, a 26. lipnja na Bazenima Kantrida kazališni performans 'Welcome' koji šalje snažnu poruku o izbjegličkoj krizi.

Od 27. lipnja do 8. srpnja na raznim riječkim lokacija održat će se drugo izdanje Festivala Tobogan – aktivne ferije za djecu koji RIJEKA 2020 organizira zajedno s Art-kinom, Gradskom knjižnicom Rijeka, Gradskim kazalištem lutaka Rijeka, MMSU-om i Vijećem mladih Benčić, a od 29. lipnja do 15. srpnja na riječkim će se javnim prostorima održati serija umjetničkih intervencija Spajalica.

Drugo Bijenale industrijske umjetnosti koje će u Labinu, Raši, Puli, Vodnjanu i riječkom MMSU-u predstaviti više od 20 domaćih i međunarodnih suvremenih umjetnika i umjetnica počinje 20. srpnja.

  • +4
  • +1

U prostorijama ugljenokopa otvoren 1. Bijenale industrijske umjetnosti

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

Rijeka će od 21. srpnja biti i domaćin EASA-e, najznačajnijeg međunarodnog okupljanja mladih arhitekata, dok 27. i 28. srpnja Ex Port Delta i Torpedo ugošćuju novi glazbeni festival, Sailor Sweet&Salt Festival, u organizaciji Kluba ljubitelja buke.

Chelsea Wolfe & Brutus nastupaju 1. kolovoza na Trsatskoj gradini, a americana bend Calexico 13. kolovoza u Exportdrvu, uz predgrupu My Buddy Moose.

Ljeto u prijestolnici završit će drugim izdanjem festivala glazbe i gastronomije Porto Etno, 7. i 8. rujna, u Exportdrvu, nastupom brojnih svjetskih etno-jazz glazbenika i uz gastro-program brojnih nacionalnih manjina i društava prijateljstva s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!