'NOVO NORMALNO'

Ljetne igre nakon udara korone: Doru Ruždjak Podolski pitali smo kako će ove godine izgledati čuvena dubrovačka manifestacija

16.06.2020 u 15:34

Bionic
Reading

Pandemija, režim izolacije, a u slučaju Zagreba i potres, zaustavili su kulturne projekte i festivale širom svijeta, no s omekšavanjem mjera oživjela su i kulturna događanja, pa će se tako ipak održati i 71. Dubrovačke ljetne igre. Naš najstariji i najveći kulturni i u svijetu najpoznatiji festival na otvorenom, kao što je i najavljeno, održat će se od 10. srpnja do 25. kolovoza, no u smanjenom formatu zbog trenutnih epidemioloških COVID-19 mjera u Hrvatskoj i svijetu, te bez velikih inozemnih glazbenih zvijezda. Svečano otvaranje u staroj gradskoj luci režira Marina Pejnović, a nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar i Jazz orkestar HRT-a, dok će dirigent biti Tomislav Fačini.

Redateljica Dora Ruždjak Podolski, intendantica Igara, naglašava da će ovogodišnje izdanje festivala pokušati ostvariti u najidealnijem obliku u datim uvjetima, uz maksimalno poštivanje epidemioloških mjera i preporuka poput #ostanimoodgovorni. To konkretno znači da će broj gledatelja biti smanjen u skladu s preporukama za predstave na otvorenom, a poštivat će se i propisani razmak između izvođača i publike. Recimo i to da su u Europi otkazani gotovo svi prestižni kulturni festivali, kao što je Wagnerov festival u Bayreuth i kazališni Fringe festival u Edinburghu. Intendantica dodaje da su još u travnju zbog pandemije otkazali sva gostovanja stranih glazbenika jer su shvatili da bi nastupi umjetnika iz raznih zemalja, od SAD-a do Europe, u kojima vladaju različite mjere, mogli biti vrlo riskantni i neizvedivi.

Primjerice, otkazani su nastupi francusko-gruzijske pijanistice Khatie Buniatishvili, ruske sopranistice Julie Lezhneve i moskovskog ansambla La Voce Strumentale te violinistice Patricije Kopatchinskaje uz Il Giordano Armonico. Ovo ljeto u Dubrovniku nećemo moći čuti ni kanadski orkestar mladih NYO Canada kao ni britanski vokalni ansambl English Voices. Otkazan je i nastup baletnih solista ruskog Mariinsky teatra u koreografiji Ilje Živoja. Međutim, glazbeni program ipak će biti zanimljiv: dan nakon otvaranja nastupit će mlada pijanistička zvijezda Aljoša Jurinić, slijedi nastup dua Ivančić/Cikojević, zatim mezzosopranistica Janja Vuletić, Papandopulo kvartet itd.

'U dogovoru s Ministarstvom kulture odlučeno je da se realiziraju planirani programi s hrvatskim umjetnicima od kojih su mnogi samostalni umjetnici ili ne pripadaju niti Zajednici samostalnih umjetnika, što znači da pripadaju drugoj ili trećoj grupi freelancera koji ne primaju nikakvu potporu', ističe Dora Ruždjak Podolski, dodajući da zapošljavanjem takvih umjetnika Igre žele izraziti svoj stav podrške tom ugroženom sektoru, koji je najviše stradao u ovoj kriznoj situaciji. Također je napomenula da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek 'svojim hrabrim potezom sačuvala kulturu u ovim okolnostima što govori o jasnom stavu Ministarstva kulture i Vlade prema kulturi'.

'Financijsko samoubojstvo'

'Morali smo otkazati najavljenu premijeru predstave 'Očevi i djeca' ruskog ruskog pisca Ivana Turgenjeva, koju je u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih trebao raditi makedonsko-ruski redatelj Ivan Popovski. Predstava je otkazana zbog nekoliko razloga: prvo, Popovski je stranac i živi u Rusiji, a kako su u vrijeme kad su trebale početi probe, na snazi bile oštre epidemiološke mjere njegov dolazak iz Rusije značio bi boravak u izolaciji od dva tjedna, a i pitanje je bi li uopće mogao putovati iz Rusije. Drugo, ni njemu nije odgovarao dolazak u Dubrovnik jer je zbog režima izolacije bio u zaostatku s ruskim projektom u svom privatnom kazalištu. Treće, ne bi bilo dobro da takav dragocjen i nimalo jeftin projekt 'potrošimo' u godini pandemije, kad bi ga moglo vidjeti jako malo ljudi. Osim toga, projekt bi bio financijsko samoubojstvo. Naime, predstava se trebala održati na Lokrumu što poskupljuje realizaciju zbog zahtjevnijeg tehničkog aparata. Kako je budžet za Igre zbog pandemije i smanjenog financiranja od strane sponzora, donatora, Grada Dubrovnika i županije umanjen za 60 posto u odnosu na usvojeni plan prije pandemije morali smo se maksimalno prilagoditi situaciji. Naime, predviđeni budžet Igara za ovu godinu iznosio je 15, 7 milijuna kuna za razliku od prošle godine kada je iznosio rekordnih 18,4 milijuna kuna, a sada iznosi 6,2 milijuna kuna', kaže Dora Ruždjak Podolski.

Dubrovački ožiljci

Umjesto otkazane premijere 'Očevi i djeca' intendantica je u program Igara uvrstila novu predstavu 'Dubrovačka zrcala – tri struka lovorike, pelina i vrijesa', koju će, uštede radi, sama režirati uz suradničku podršku Marine Pejnović. Dramaturg i autor adaptacije je Hrvoje Ivanković, a premijera je zakazana za kraj srpnja. Zapravo je riječ o hommageu peripatetičkim projektima, kao što je bio čuveni Krležin 'Aretej' kojeg je režirao Georgij Paro. Uz glumačke doajene Doris Šarić Kukuljicu, Livija Badurinu, Nikšu Butijera, Mara Martinovića, Natašu Kopeč, igrat će i Dražen Šivak te mladi samostalni dramski umjetnici.

'Riječ je o peripatetičkom projektu koji bi se odvijao na tri lokacije, a za bazu bi imao poeziju dubrovačkih pjesnika, baštinskih i suvremenih. Projekt bi ispitivao svevremene teme dubrovačkog prostora, ali i ožiljke koji su proistekli iz neizliječenih tema vezanih za Dubrovnik nekad i danas, nakon svih tih iskušenja koja su nas snašla u zadnjih nekoliko mjeseci. U danim okolnostima ovakav projekt je najprikladniji za istraživanje ambijentalnih potencijala Dubrovnika, čak i profitirajući iz trenutačne situacije u kojoj će zbog okolnosti ambijent biti u prvom planu. Ambijentalnost se u zadnja dva desetljeća zapravo morala prilagođavati duhu vremena, a sada će biti obratno. Predstava će dobivati moć i snagu iz ambijentalnosti', kazala je Dora Ruždjak Podolski.

Bez Magellijevog 'Hamleta'

Odlučeno je da se na Igrama ne mogu izvoditi reprizni naslovi, primjerice, neće se izvoditi prošlogodišnji hit 'Hamlet' u režiji Paola Magellija s Franom Maškovićem u naslovnoj ulozi. 'Ta odluka je bila jako teška i bolna i dugo smo ju preispitivali. Nažalost, bilo bi suludo potrošiti ovaj biser u kriznoj godini, predstavu na koju smo iznimno ponosni, izgarajući za nju prošle godine, kako u produkcijskom smislu, tako i kao ljudska podrška autorskom timu i čitavom ansamblu. S ovako smanjenim budžetom, jasna je stvar da bismo predstavi učinili medvjeđu uslugu prikazujući je na Lovrijencu na koji bi umjesto dosadašnjih 300 gledatelja mogli smjestiti njih šezdesetak. Neka ovu predstavu dočekaju bolja i za umjetnost svjetlija vremena, a svakako se tome nadamo dogodine', naglasila je intendantica.

  • +23
Premijera predstave 'Hamlet' una prošlogodišnjim Ljetnim igrama Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

U sklopu europskog projekta Future Epics u drugoj polovici kolovoza premijerno će se izvesti 'Grižula' Marina Držića u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec. Posebnost tog projekta je u tome da osim značajnih imena hrvatskog kazališta u njemu sudjeluju i studenti glume završnih godina ADU, koji 'upravo prolaze kroz kreativni proces svladavajući jezik ovog ljupkog Držićevog komada'.

Dubrovnik će ove godine ugostiti i nekoliko značajnih kazališnih projekata tako da publika neće ostati uskraćena za recentnu produkciju ostalih hrvatskih teatara. Sredinom srpnja gostovat će nagrađeni autorski projekt Bobe Jelčića 'Tri sestre', realiziran u zagrebačkom HNK-u, te uspješna i dirljiva monodrama 'Domaši' u izvedbi splitske glumice Ane Marije Veselčić, a početkom kolovoza hvaljena predstava Kazališta Ulysses 'Tko se boji Virginije Woolf?' i 'Marta i sedam strahova' KunstTeatra.

  • +4
'Tri sestre', Bobo Jelčić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mara Bratoš

Na pitanje što očekuje od ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara s obzirom na pandemiju i ograničene uvjete igranja, čak i na otvorenom, te odaziv publike, Dora Ruždjak Podolski se nada da će situacija biti zadovoljavajuća. 'S obzirom na situaciju u svijetu i u regiji koja nije blistava, što potvrđuje i podatak da su u Europi otkazani svi festivali, osim obljetničkog Salzburga, ne vjerujem da će se mjere tijekom festivala ublažiti', kazala je intendantica.

'Idemo dan po dan'

Kako će se pandemija odraziti na program i općenito na odjek Igara? 'To je jako teško prognozirati. Bila sam u Dubrovniku i grad je potpuno prazan. Međutim, Dubrovčani su vrlo optimistični u vezi turističke sezone, svjesni su da u srpnju neće doći puno turista, ali smatraju da će se situacija popraviti u kolovozu i rujnu. Ja nisam toliko optimistična. Naime, za aktualna kulturna događanja u Zagrebu, koja su bila besplatna, nije bilo velikog zanimanja publike. Možda je problem u lipnju, kad publika i inače nije hrlila na kulturna događanja, a možda u strahu od zaraze. Naši programi nisu ni smišljani za veliki broj gledatelja, a osim toga morat ćemo prorijediti publiku i na koncertima u Kneževom dvoru. Zaista mi je teško nešto zaključiti, no sigurna sam da će Dubrovčani, kao i uvijek, rado pratiti festival. A za strane goste ćemo vidjeti. Idemo dan po dan', zaključila je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski.

Intendantica dodaje da se Igre zatvaraju 25. kolovoza velikim koncertom Simfonijskog orkestra ispred katedrale s gostima Lanom Kos i Željkom Lučićem, koji će izvoditi komunikativan program baziran na popularnim opernim arijama. 'Jako sam zadovoljna što ćemo taj koncert uspjeti održati u ovim uvjetima, to mi djeluje gotovo nestvarno', zaključila je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara.