29. KOLOVOZA - 5. RUJNA

Likovna kolonija Alilovci

28.08.2010 u 15:42

Bionic
Reading

Da patinirana ljepota ruralnog slavonskog ambijenta i prirode itekako može biti poticajna i inspirativna mladim umjetnicima koji dolaze iz zatvorenih prostora svojih urbanih atelijera gdje su okviri umjetničkog stvaranja okrenuti potpuno drukčijem promišljanju stvarnosti, potvrdit će i ovogodišnja alilovačka slikarska kolonija organizirana u slikovitom okruženju etno imanja Fićura obitelji Keller

Desetak mladih umjetnika, uglavnom akademskih slikara iz cijele Hrvatske, punih će tjedan dana stvarati na otvorenom, pokušavajući doživljaj prostora, slavonskih običaja i tradicijskog kulturnog naslijeđa izraziti kistom i bojom na upečatljiv i posve osoban način.

'Već desetu godinu zaredom iznova otkrivamo Slavoniju i Zlatnu dolinu na jedan neuobičajen način koji je uz to i vrlo izazovan u umjetničkom smislu jer nam daje priliku izaći iz zatvorenog prostora atelijera i otvoriti se bezgraničnom prostoru oko sebe. Upravo ta interakcija s prirodom i slavonskim krajolikom u kojemu u ovo doba poznoga ljeta sve pršti koloritom i mirisima stvara posebnu interakciju i nitko od nas, bez obzira na osobne slikarske afinitete, nije mogao ostati ravnodušan', rekla je zagrebačka akademska slikarica Tanja Tintor Keller, redovita sudionica alilovačke Kolonije

Kroz Koloniju su prošla mnoga etablirana imena suvremene hrvatske slikarske scene, a među njima i Nikolina Ivezić, koja se unatoč specifičnom umjetničkom senzibilitetu na tragu pop-arta i eksperimentiranja s različitim materijalima sjajno uklopila, kako kaže, u za nju potpuno novu slavonsku priču.

'Najčešće radim reljefe u kombinaciji s metalom i stiroporom kako bih postigla trodimenzionalnost, no ovdje sam se prilagodila uvjetima na Koloniji i plošnom slikanju na platnu. Uglavnom sudjelujem na kolonijama na moru pa sam nerijetko radila upravo takve motive, no ovaj dio Slavonije definitivno mi je otkriće i posebno iskustvo. Prvi put slikam primjerice u vinogradima, među trsovima loze i prvi put u životu slikam grožđe', kaže Nikolina Ivezić te dodaje kako uz umjetnički alilovačka Kolonija nudi i sasvim poseban hedonistički doživljaj.

Djela nastala na Koloniji izlažu su u jedinstvenoj umjetničkoj galeriji - adaptiranom starom slavonskom hambaru.

Akademski umjetnici gosti kolonije su među ostalima Tanja Tintor-Keller,Nikolina Ivezić, Petar Hranuelli, Marija Kondres, Josip Barišić, Ivan Novak i drugi.