SVESTRANA UMJETNICA

Lela Kaplowitz: 'Postotak glazbenika i publike zaraženih jazz virusom je tu i ne misli nikuda otići'

09.05.2019 u 09:04

Bionic
Reading

Jedna od najboljih domaćih jazz izvođačica, Lela Kaplowitz, uskoro će nastupati u sklopu festivala Jazz.hr/proljeće u Zagrebu. Pjevala je diljem Europe i cijeloga svijeta, a u razgovoru za tportal je otkrila neke od svojih najdražih nastupa. Također je pričala o suživotu s glazbenikom, suprugom Joeom Kaplowitzem i otkrila je li kćer Lucia naslijedila njihove, glazbene gene

Sjajna, višetruko nagrađivana hrvatska jazz pjevačica osebujna glasa nastupala je u Madison Square Gardenu, Birdlandu, Blue Note-u u New Yorku te na brojnim, prestižnim jazz festivalima. Lela Kaplowitz uz to je i voditeljica udruge ATOM s kojom putuje po Hrvatskoj i održava radionice Jazz na kotačima za djecu i mlade. U njezinoj bogatoj biografiji stoji uređivanje i vođenje emisije o jazz glazbi na Hrvatskom Radiju pod nazivom Jazzalela, podučavanje tehnika pjevanja i jazz improvizacija te održavanje seminara jazz pjevanja tkao i mnogi objavljeni hvaljeni albumi. Izvedbe ove zanimljive umjetnice prožete su strašću i pozitivom, a oko sebe redovito okuplja vrhunske glazbenike s kojima uživa muzicirati. A uživa i publika u njezinim nastupima i glazbi koju stvara.

Godinama već stvarate glazbu i dio ste jazz scene. Što mislite o razvoju jazz scene u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina?

Zanimljivo je promatrati uspone i padove jazz scene u jednoj državi. U zadnjih 13 godina otkako aktivno sudjelujem u stvaranju jazz scene u Hrvatskoj primjećujem razne faze, od pregršta jazz festivala vrhunskog kalibra do ukidanja većine, od pada i rasta potražnje jazz sastava za potrebe izvedbi koncerata umjetničke razine te evenata do velikog interesa za jazz edukacijom itd. Jedno je konstanta: jazz je prisutan i onaj postotak glazbenika i publike zaraženih jazz virusom je tu i ne misli nikuda otići.

Nastupali ste diljem svijeta, a postoji li neki koncert koji vam je posebno ostao u pamćenju?

Ovo je jako često pitanje na kojeg sam do sada uvijek davala dva primjera i to vezane uz koncerte u baptističkoj crkvi u Savannah, Georgia te u Birdlandu, New Yorku s Chico O'Farrill Latin Jazz Orchestra gdje sam se osjećala fantastično i prihvaćenom u svakom pogledu. Ipak, ovog puta sam se odlučila spomenuti jedan koncert kojeg sam održala davne 2005 u Connecticutu, SAD-u. Kćer je imala tek nekoliko mjeseci, a ponudila mi se izvrsna prilika za svirkom koju nisam mogla odbiti. Suprug Joe je pošao sa mnom na koncert ali ne u službi klavirista već je s našom petomjesečnom kćeri u obližnjem Starbucksu čekao svaku moju pauzu da je nahranim. Svirka je bila sjajna, a kćer zadovoljna.

Koji vam je najdraži koncert u Hrvatskoj i zašto?

Jedan od dražih koncerata mi je onaj na koprivničkom festu jazza od prošle godine gdje sam nastupala s Jazz orkestrom HRT-a. Cijela organizacija je bila na vrhunskoj razini te sam se osjećala kao da sam na nekom festivalu van granica Hrvatske. Također je atmosferi pridonio i snažan vjetar koji je izvrsno došao kao vizualni efekt a i nastup kćeri Lucie koja je stepala uz mene i supruga na pozornici je bio zaista poseban doživljaj.

Jako puno nastupate i sa suprugom, kako uspijevate uskladiti osobne i poslovne situacije?

Svake godine je sve lakše i lakše. Oboje smo jazzeri navikli na improvizaciju u glazbi i svakodnevnom životu. Sve smo usklađeniji i uspjevamo pokriti sve poslovne i osobne situacije tako da sve uvijek funkcionira, nekad više a nekad manje besprijekorno.

Jeste li kao par drugačiji u glazbi, a drugačiji u ostalim dijelovima života? Što je različito?

Imam osjećaj da smo apsolutno jednaki i kad muziciramo a i u ostalim dijelovima života. Ono kakvi smo privatno i u svim drugim segmentima života se preslikava na glazbu i obratno. Svi segmenti se nadopunjuju i kako rastemo i učimo jedno od drugog a i od drugih ljudi te od same glazbe, tako se to sve preslikava na apsolutno sve druge dijelove našeg života. Strast, komunikacija, empatija, duhovnost, banalnost, promišljanja, navike - sve se to oslikava na i van pozornice.

Kakav je život s glazbenikom? Pričate li stalno o glazbi?

Život s glazbenikom je po meni jednak kao i život s osobom bilo koje profesije. Ne pričamo samo o glazbi jer je toliko različitih segmenata koji nas povezuju a dijelom su našeg života tako da je jednsotavno nemoguće uvijek i samo fokusirati se samo na jedan segment kojeg čini glazba. Ali, definitivno, svakodnevno komuniciramo o glazbi i o svim aktualnim projektima na kojima radimo skupa ili individualno.

Je li vaša kćer naslijedila glazbene gene, zanima li i nju glazba?

Smatram da je Lucia definitivno naslijedila glazbene gene a i od malena je bila okružena glazbom i svim glazbenim projektima koje smo radili tako da je pod utjecajem svega toga i ona uzgojila veliki interes za glazbu. Svira violinu, sklada, pjeva i pleše step i jako je muzikalna. Sluša klasiku i pop, ali poznaje napamet sve pjesme iz mog jazz repertara koje sam ikad pjevala. Ima svoj stil, ne forsiramo ju već pokušavamo podržavati njenu ljubav za glazbom na najzdraviji mogući način bez ikakvih prevelikih želja da se ostvari u glazbi kao profesionalka.

  • +2
Lela Kaplowitz Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Što radite dok ne pjevate?

Dok ne pjevam volim šetati, planinariti, bavim se jogom, istražujem zdrave prehrambene navike i iskušavam uvijek nove recepte, bavim se stepom, održavam radionice reikija i meditacija te pozitivnog razmišljanja te volim misliti o sebi kao o nekom tko pridonosi svjetskom miru i svjesnom načinu življenja.

Uskoro nastupate na Jazz.hr/proljeće, kako teku pripreme i što sve možemo očekivati?

Za Jazz.hr/proljeće nastupam sa sjajnim triom koji uključuje mog supruga Joea za klavirom, Bojana Skočilića za kontrabasom i Šimuna Matišića za bubnjevima. Osim sjajne trojke, uz mene će nastupiti i perspektivne jazz vokalistice koje dugi niz godina njeguju ljubav prema vokalnom jazzu te će se ovom prilikom predstaviti u najboljem svjetlu svojim najomiljenijim jazz brojevima. Natupit će Marija Šerić Dudjak, Sandra Halužan, Marija Kalmeta, Ana Čehaić, Mirjana Vladić, Ria Seletković te vokalna skupina Bossa Banda koja će nam donijeti dašak Brazila kroz svoje izvedbe bossa nova standarada. Bit će to večer vokalnog jazza u kojoj će svatko pronaći nešto za sebe. Jako se veselim!

Izvor: Društvene mreže