POVRATAK U RENESANSU

Leksikon Marina Držića izlazi u ožujku

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 03.02.2009 15:50
  • Objavljeno 03.02.2009 u 14:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Leksikon Marina Držića koji će početkom ožujka izići iz tiska jedno je od najboljih djela hrvatske književne leksikografije, izjavio je Vlaho Bogišić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda 'Miroslav Krleža'

Na Leksikonu, jednom od kapitalnih djela Zavoda, radilo je četvero urednika, Milovan Tatarin, Slobodan Prosperov Novak, Mirjana Mataija i Leo Rafolt, u suradnji s više od stotinu domaćih i stranih znanstvenika koji su u protekle dvije godine napisali 950 natuknica, odnosno oko sto tisuća redaka teksta.

'Ideja o nastanku Leksikona počela se rađati 2003. te iako smo imali u vidu i proslavu 500. obljetnice Držićeva rođenja (1508-2008), nismo smatrali da Leksikon mora izići u Držićevoj godini jer smo sve podredili njegovoj izvrsnosti', rekao je Bogišić.

U promotivnom materijalu Leksikona uz ostalo se ističe da je on književno-povijesna i književno-komparativna sinteza domaćih i inozemnih držićoloških istraživanja.

Držić je najznačajniji hrvatski renesansni dramatičar i jedan od najvažnijih predstavnika hrvatske kazališne kulture u pretpreporodnome razdoblju. Osim toga, Držić je autor čiji se književni opus može uspoređivati s djelima najznačajnijih predstavnika europske renesanse, poput L. Ariosta, W. Shakespearea, L. Dolcea i drugih.

U Leksikonu će se obraditi nekoliko temeljnih problemskih područja ključnih za rasvjetljavanje Držićeva položaja u književnom i kazališnom ranom novovjekovlju.

U dijelu koji se odnosi na književnu povijest i teoriju nalaze se članci u kojima se obrađuju Držićeva djela i likovi koji se u njima pojavljuju, zatim neke specifičnosti njegove poetike i dramaturgije, članci o renesansnom sustavu žanrova i pripadajućim književnim konvencijama. Objavljeni su članci o analitičkim prikazima Držićevih suvremenika književnika, književnih povjesničara, filologa i kritičara koji su se bavili Držićevim djelima.

U dijelu književne komparatistike su članci o književnim fenomenima, primjerice autorima, poetikama i opusima koji su utjecali na Držićevo stvaralaštvo, kao i o autorima na koje je Držić utjecao.

Zanimljiv dio Leksikona je teatrologija - članci o izvedbeno-produkcijskim obilježjima Držićevih dramskih tekstova u ranom novovjekovlju, odnosno njihovoj kazališnoj sudbini do danas, o redateljima, scenografima, kostimografima i glumcima, izvedbenim prostorima te važnijim redateljskim poetikama u 19. i 20. stoljeću.

Leksikon će sadržavati i članke koji se odnose na društvenu, političku, pravnu i kulturnu povijest u različitim segmentima renesansnog društva i kulture, poglavito o političkom kontekstu Držićeva vremena, povijesnim važnim osobama u vezi s Držićem.

Posebna pozornost pridaje se renesansnoj svakodnevici, materijalnoj kulturi Dubrovnika i europske renesanse uopće.

Uz Leksikon je u posebnom svesku objavljena i opsežna bibliografija i literatura o Držiću u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom (NSK).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi