ANA LEDERER

Zagrebačka kultura dobit će jednaka proračunska sredstva kao i 2018.

01.12.2018 u 10:56

Bionic
Reading

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Ana Lederer komentirala je prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu i činjenicu da su kulturi smanjena sredstva. To će biti ispravljeno amandmanom gradonačelnika, kaže

'U trenutku kad smo radili proračun za 2019. oslanjali smo se na upute ministarstva financija i ureda za financije ZG. Bile su identične kao proračun za 2018. Izglasan je rebalans i kultura je dobila 40 milijuna više, pola je otišlo na plaće. Izračun je išao prije izglasavanja rebalansa i naše potrebe bi bile doista uskraćene. Gradonačelnik je najavio da će amandmanom tražiti povećanje i time će kultura imati dovoljno novca za potrebe. 480 milijuna kuna otprilike', izjavila je Ana Lederer gostujući u Novom danu na N1 dodajući da će gradonačelnik sigurno predložiti taj amandman.

Odbacila je tvrdnju da je nezavisna produkcija najveći proračunski gubitnik, djelomično i zbog sukoba s njenom strankom Neovisni za Hrvatsku zbog 'ljevičarskog aktivizma' umjetnika.

'Vi izvaninstitucionalnu, neovisnu, eksperimentalnu scenu morate poduprijeti. Ne možete svesti samo na ustanove, lijevo i desno... Nemojmo izdvajati lijevo i desno, ja sam egzaktno govorila da se ne može financirati politički aktivizam. Nisam govorila lijevo ili desno, iako je povod bio Oliver Frljić', ističe Lederer. Napomenula je da je u Noći kazališta bila najslabija posjećenost predstava nezavisne produkcije te da joj je žao jer bi htjela da je nezavisna scena vidljivija.

  • +4
Ana Lederer Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL