JOŠ NEMA CIJENE

Laušić: Zbog Houellebecqa morat će se štititi i naša veleposlanstva

03.06.2015 u 07:00

Bionic
Reading

S obzirom na to da još uvijek ne znamo opseg dodatnog osiguranja za najavljenu predstavu 'Elementarne čestice' koja bi prema romanu Michela Houellebecqa trebala biti uprizorena na Dubrovačkim ljetnim igrama, o tome što bi to osiguranje podrazumijevalo, i to u situaciji u kojoj je predstava procijenjena kao sigurnosni rizik, pitali smo stručnjaka za sigurnost Matu Laušića. U međuvremenu, predstava koja je skinuta pa vraćena na repertoar još uvijek nije i službeno potvrđena u programu DLJI

Iz sufinanciranja Dubrovačkih ljetnih igara prvo je istupila Županija dubrovačko-neretvanska, a potom je Gradsko vijeće Dubrovnika odlučilo uskratiti novac za dodatno osiguranje predstave 'Elementarne čestice' Michela Houellebecqa koju će na Igrama režirati Ivica Buljan.

Sve to posljedica je sigurnosne procjene koja je pod upitnik dovela izvođenje Houellebecqa. Međutim, Vijeće DLJI odlučilo je nakon skidanja na program opet vratiti predstavu, a Ministarstvo kulture jučer je za tportal potvrdilo da će osigurati novac za dodatno osiguranje izvedbe predstave. Ne uspije li ministar kulture Berislav Šipuš pokrivanje troška dogovoriti s dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem, Ministarstvo će snositi trošak.

Međutim, na upit koji smo odaslali Ministarstvu unutarnjih poslova, a tiče se opsega i troška osiguranja, odgovor koji dobivamo priču o izvođenju Houellebecqa opet vraća na početak i cijela strka sve se više kreće u smjeru poslovice o vrapcu u ruci i ptici na grani.

Oni, naime, još ne mogu napraviti procjenu dodatnog osiguranja jer izvođenje predstave nije prijavljeno, policijskim rječnikom rečeno, kao javno okupljanje. To je preduvjet da bi policija krenula u procjenu resursa potrebnih za osiguranje.

S druge strane, kako su Dubrovačke ljetne igre započele s prodajom ulaznica, nemalo iznenađuje da u ponudi nema 'Elementarnih čestica'. Predstave, unatoč najavi da će biti održana, nema ni na službenom programu koji je objavljen na web-stranici festivala.

Kako doznajemo od Karle Labaš iz DLJI, iz organizacije Igara predstavu ne stavljaju na službeni program jer još nisu dobili pisanu potvrdu od Ministarstva kulture da će snositi ranije obećani trošak od 650 tisuća kuna koji je nastao izlaskom Županije iz financiranja, potom im treba i potvrda da će biti financirano i dodatno osiguranje, a ono opet ovisi o konačnoj potvrdi ide li predstava ili ne.

Ostaje upitna i lokacija na kojoj će 'Elementarne čestice' biti izvedene jer kako se sada čini, najavljena plaža u Kuparima nije rješenje.

I dok ova zavrzlama tek treba biti riješena, za mišljenje o sigurnosnoj procjeni i opsegu dodatnog osiguranja upitali smo stručnjaka za sigurnost Matu Laušića. Tvrdi nam da je protiv zabrana bilo kakve vrste, pa i zabrana ove predstave procijenjene sigurnosnim rizikom, no u potpunosti se slaže da je donesena sigurnosna prosudba s aspekta ugroze - u redu. Ono što predlaže jest izrada analize troškova i koristi cijele priče oko Houellebecqa.

'To je način na koji ćemo doznati što možemo dobiti, a što izgubiti uvrštavanjem ili ne predstave u program', kaže Laušić na prvo mjesto stavljajući učinke na turizam. 'Turisti danas kad biraju destinaciju na prvo mjesto, prema jednom istraživanju, stavljaju sigurnost. Dugo prije no što odu na željenu destinaciju, oni prate događanja na tom području i svaka mogućnost ugroze doprinosi da eliminiraju taj lokalitet', objašnjava Laušić. Govoreći o opsegu dodatnog osiguranja, kaže kako se ne radi samo o osiguranju na dan predstave nego uključuje i pregled gledatelja, šire prostorne zone, tjelesno osiguranje eksponiranih. 'Ne osigurava se samo priredba nego i čitavo područje, pa i šire kad gledamo, sve do diplomatskih predstavništava Hrvatske i konzulata. Sve što u tom trenutku može biti predmetom ugroze', obrazlaže Laušić . Apelira na to da se ne radi o namjeri zabrane nego nudi sve pretpostavke koje su polazna točka za sigurnosnu prosudbu.

'Moja je prosudba ta da postoje realne opasnosti i za zemlju i za grad Dubrovnik u vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara i da ne bi bilo uputno postavljati predstavu. Pučkim rječnikom rečeno, zašto izazivati vraga', kazao nam je Laušić u telefonskom razgovoru koji je zaključio kako sigurnost nije ništa drugo nego procjena kako ne postati žrtvom.

Mnogi domaći kulturnjaci stali su pak u obranu slobode izražavanja i zgrozili se nad mogućnošću skidanja Houellebecqa s repertoara, a o cijeloj priči izvijestili su i inozemni mediji koji su upratili i ponovno vraćanje 'Elementarnih čestica' u program.