25.8. - 04.09.

Lauba najavljuje filmove s Motovunskog festivala

23.08.2022 u 09:24

Bionic
Reading

U Kući za ljude i umjetnost Lauba od 25. kolovoza do 4. rujna prikazat će s deset uspješnica s Motovun film festivala, najavili su organizatori festivala

Reviju će, kao i u Motovunu, otvoriti "Put pod noge", prvijenac Panaha Panahija. Nagrađen na brojnim prestižnim festivalima, ovaj uradak o putovanju kaotične obitelji mnoge će podsjetiti na omiljenu "Little Miss Sunshine".

Publika u Laubi moći će vidjeti motovunskog pobjednika "Ratni konj" američkih redateljica Gine Gammel i Riley Keough, unuke Elvisa Presleya. Žiri se dojmila priča o teškom odrastanju mladih pripadnika plemena Lakota u rezervatu u Južnoj Dakoti, te sjajne glumačke izvedbe naturščika iz tog plemena.

Izvor: Društvene mreže

U programu je i dobitnik nagrade žirija kritičara FIPRESCI "Sveti duh" španjolskog redatelja Cheme Garcíje Ibarre. To je tragikomični triler o sljedbi koja vjeruje u paranormalne pojave, snimljen na 16-milimetarskom filmu.

Motovunsku publiku zabavili su i "Divlji momci", danska komedija o putu do samospoznaje dvojice slučajnih partnera u bijegu pred policijom po šumama i fjordovima.

Na pitak, pomalo i zabavan način cijenjeni njemački redatelj Andreas Dresen ispričao je filmom "Kurnaz protiv Busha" borbu njemačke Turkinje za izbavljenje sina iz američkog logora Guantanamo.

Karaoke projekcija filma o ABBA-i

Program u Laubi obogaćen je još jednom pričom o sazrijevanju, islandskom dramom "Prekrasni stvorovi", koja je nagrađena u Cannesu, Veneciji i Berlinu, a suptilno secira različite aspekte muškosti.

S posebnom pohvalom na Berlinaleu dolazi i film "Tri zime", priča o ljubavi na kušnji u teškim uvjetima života u švicarskim Alpama.

Francuski film "Arthur Rambo" prati uspješnog pisca arapskog podrijetla kojem karijera dolazi u pitanje nakon što upada u lekciju cancel kulture na internetu, dok dojmljivu priču o povratniku u Napulj koji se suočava s mračnim tajnama iz prošlosti donosi "Nostalgija" redatelja Marija Martonea.

Šlag na torti bit će prikazivanje dokumentarca "ABBA: The Movie" iz Švedske, ovogodišnje zemlje partnera festivala. Riječ je o karaoke projekciji filma o najslavnijoj švedskoj grupi na kojoj je publika pozvana i zapjevati.

Izvor: Društvene mreže