PRIČA O SERIJSKOM UBOJICI

Lars von Trier vraća se u Cannes nakon sedmogodišnje zabrane

19.04.2018 u 09:57

Bionic
Reading

Autor filmova 'Lomeći valove', 'Dogville', 'Melankolija' i 'Ples u mraku', Lars von Trier 2011. se u Cannesu nazvao nacistom i izjavio da suosjeća s Adolfom Hitlerom, zbog čega je proglašen nepoželjnim na prestižnom filmskom festivalu. Ove godine međutim iz organizacije su natuknuli da se kontroverzni danski redatelj vraća krimićem 'The House That Jack Built'

Von Trier se na konferenciji za novinare, povodom tada novog filma 'Melankolija', 2011. našalio da je nacist i da suosjeća s Hitlerom, što su u Cannesu okarakterizirali kao 'neprihvatljivo, netolerantno i suprotno idealima humanizma koje filmski festival promovira'.

  • +6
Laureati Filmskog festivala u Cannesu 2017. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sudeći po najnovijim glasinama, kako piše Guardian, sedmogodišnja zabrana za Von Triera je istekla. Prema direktoru festivala Thierryju Frémauxu, pregovori o sudjelovanju danskog redatelja još traju, a odluka bi se trebala obznaniti u idućih nekoliko dana.

Von Trier bi u Cannesu trebao predstaviti film 'The House That Jack Built', koji, prema navodu redatelja, slavi 'ideju da je život zao i bezdušan', a govori o serijskom ubojici koji je u 12 godina ubio niz ljudi. Po scenama ekstremnog nasilja ovaj se naslov već uspoređuje s Von Trierovim kontroverznim 'Antikristom' iz 2009.

Nedavno je danskog redatelja zvijezda njegovog filma 'Ples u mraku', islandska glazbenica Björk prozvala zbog zlostavljanja za vrijeme snimanja tog velikog hita koji je na premijeri u Cannesu 2000. dobio ovacije i osvojio Zlatnu palmu.