u parku gradac

'Labuđe jezero' na Dubrovačkim ljetnim igrama

15.07.2017 u 11:35

Bionic
Reading

Nakon desetogodišnje pauze, Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu vratio se na Dubrovačke ljetne igre. U parku Gradac izvedena je uspješnica ''Labuđe jezero'' Petra I. Čajkovskog, u koreografiji slavnoga Vladimira Malakhova

'Labuđe jezero', najpopularnije djelo svjetskih baletnih repertoara u posljednjih 130 godina od nastanka, postalo je sinonim za baletno kazalište. Stoga je njegova izvedba u parku Gradac, u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, bila pun pogodak.

  • +9
Balet Labuđe jezero u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Koreograf Vladimir Malakhov nastupio je kao plesač u 24 verzije 'Labuđega jezera', u različitim koreografijama i različitim kazalištima, a njegovo prvo uprizorenje ovoga slavnog djela, kreirano je upravo za zagrebački baletni ansambl. Mnogi kritičari nazivaju ga plesačem stoljeća, zahvaljujući njegovu liričnom plesnom stilu i savršenoj tehnici.

Baletnu je naobrazbu Malakhov stekao na znamenitoj moskovskoj baletnoj Akademiji Boljšoj teatra, a prvakom je bio u nekoliko prestižnih svjetskih baletnih kazališta, kakva su Balet bečke Državne opere ili American Ballet Theatre te državni baleti u Beču i Berlinu. Dobitnik je mnogih prestižnih međunarodnih plesačkih i koreografskih nagrada.