PERFORMANS U ZAGREBU

[FOTO] Kako je prošao Labrovićev kviz u kojem je trebalo odrediti tko je Srpkinja, a tko Hrvatica? Umjetnik kaže: I ja sam promašio!

11.10.2019 u 13:55

Bionic
Reading

Umjetnik Siniša Labrović 11. listopada u 12 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta na Trgu Republike Hrvatske održao je kviz 'Pronađi Srpkinju!', u kojemu je ispitivao 'jednu od najpoznatijih srpskih vještina - sposobnost mimikrije'

Prema pravilima kviza, natjecatelji su između dvije ponuđene osobe trebali pronaći Srpkinju. Točan odgovor detektirao se natpisom koji osobe drže u rukama, a nagrada za točan odgovor bila je 20 kuna.

Ideja je bila, kako je objasnio Labrović, provjeriti imaju li Hrvati i Hrvatice instinkt i znanje da uoče distinktivna obilježja koja dijele srpskost od hrvatstva.

  • +9
Pronađi Srpkinju!, kviz Siniše Labrovića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Jako sam zadovoljan time kako je prošao kviz, dosta je ljudi bilo voljno sudjelovati. Od njih osamdesetak, četrdesetak ih je dalo točne odgovore, a u ovih ostalih četrdesetak koji su promašili bio sam i ja! Dakle ni sam nisam još do kraja razvio instinkte za uočavanje tih razlika između Srba i Hrvata', rekao nam je Labrović nakon performansa koji je održao uz prisutnost policije.

'Bilo je i njih dosta i svaka im čast i hvala', poručio je umjetnik.

Kviz 'Pronađi Srpkinju!' uvod je u izložbu kojom redakcija Samostalnog srpskog tjednika Novosti obilježava 20 godina kontinuiranog izlaženja lista. 'Novosti 20/20' otvara se 11. listopada u 19 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo u Zagrebu i donosi 20 fotopriča o životu Srba u Hrvatskoj, a koje su proteklih godina ispisali novinari Novosti.