17. kolovoz

'Krvava svadba' F.G. Lorce druga je dramska premijera 73. Dubrovačkih ljetnih igara

12.08.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Predstava 'Krvava svadba' Federica Garcie Lorce, u režiji Franke Perković Gamulin i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, druga je dramska premijera na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama, a bit će izvedena u srijedu 17. kolovoza na otoku Lokrumu

"Lorca je smatrao da se čovjek može ostvariti u svojoj punini jedino ako slijedi vlastite instinkte, a zanimljivo je da piše o prepuštanju vlastitim impulsima i porivima, s tim da uvijek postoji sila veća od čovjeka pod čijim se utjecajem mijenja i može odabirati puteve drukčije od zacrtanih”, rekla je na konferenciji za novinare Intendantica DLJI Ruždjak Podolski.

Podsjetila je da predstava "Krvava svadba”, ni F. G. Lorca kao pisac nisu dosad bili u programu Igara, a njezin pomoćnik za dramski program Saša Božić je dodao da se Igre u svom 73. izdanju kroz dvije dramske premijere vraćaju mediteranskim temama.

"Začuđujuće je da je Lorca, kao jedan od najvećih europskih modernističkih dramatičara, vrlo rijetko bio prisutan u Dubrovniku i u Hrvatskoj. Prve režije 'Krvave svadbe' bile su 1954. godine, Koste Spajića u Gavelli, a do danas je vrlo rijetko izvođena", izjavio je Božić. Redateljica Franka Perković Gamulin rekla je da im je bilo i sad im je jasno zašto se Lorca tako rijetko izvodi.

"Riječ je o izuzetno zahtjevnom materijalu. Radila sam dosta u kazalištu i susretala s izazovnim autorima, ali je to bilo puno lakše nego ovaj susret s Lorcom. U početku nisam bila sigurna jesam li u stanju uhvatiti se ozbiljno s tim materijalom, ali Lorca je velik pisac pa je uskoro glumački ansambl prihvatio taj visoko stilizirani poetski jezik, s pravim ritmom i točnom atmosferom", rekla je Perković Gamulin. Dramaturg Goran Ferčec smatra da je odluka Igara da se posegne za nečim velikim, ali i u velikom dijelu nesavladivim, bila lucidna, dobra i rizična.

Objasnio je da je osim talenta, Lorcina veličina i u beskompromisnosti, a njegova je odluka da ide za svojom idejom i da se ne prilagođava te da prostor jezika, poezije i drame koristi kako on želi, bez obzira koliko nama to kasnije bilo teško interpretirati. Režiju predstave potpisuje Franka Perković Gamulin, koja je s dramaturgom Goranom Ferčecom adaptirala tekst prema prijevodu Ivane Gomez.

Premijera predstave "Krvava svadba" na programu 73. DLJI je 17. kolovoza, a reprizne izvedbe su 18., 19., 20. i 21. kolovoza.