ONLINE PROJEKT

Kritična masa predstavlja domaću književnost strancima

17.07.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Kritična masa/Critical Mass je naziv novopokrenutog, višejezičnog hrvatskog portala čiji je cilj svjetskoj publici predstaviti domaću književnost i autore te ponuditi kulturološke informacije iz Hrvatske

Udruga Cogito, koju je osnovao pisac i kritičar Robert Perišić, pokrenula je zanimljiv i inovativan projekt na internetu, koji bi mogao pomoći u promoviranju hrvatske književnosti – i ljudi koji je stvaraju – u inozemstvu. Riječ je o portalu naziva Kritična masa/Critical Mass, koji planira njegovati višejezičnost, pa se već u svojem premijernom ukazanju mogu vidjeti verzije na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Kako objašnjavaju u udruzi Cogito, 'dosad nije postojao punkt gdje bi se zainteresirani stranci - izdavači, književni agenti, novinari, znanstvenici i svi drugi - mogli pregledno, na jednom mjestu, informirati o suvremenoj hrvatskoj književnosti te se tako zainteresirali za njezin 'uvoz' ili medijsku promociju'. To bi se lansiranjem ove internetske stranice trebalo promijeniti, jer Kritična masa/Critical Mass želi postati i 'baza podataka' i mjesto za stvaranje stranica autora, 's tendencijom širenja i na druga područja osim književnosti'.

Portal će vremenom, najavljuju iz Cogita, stvoriti široku bazu podataka o hrvatskoj književnosti i kulturi na svjetskim jezicima te je zamišljen kao dugoročni, višegodišnji projekt, dok je dio portala na hrvatskom jeziku 'usmjeren, kako prema prevoditeljima i slavistima, tako i prema domaćoj publici, te fokusiran na probrane informacije i knjige i na suradnju s književnim časopisima'.

Na tzv. stranicama autora i autorica već su predstavljeni, između ostalih, Olja Savičević-Ivančević, Vlado Bulić, Branko Čegec, Igor Štiks, Daša Drndić i drugi, dok se na svim verzijama portala mogu naći relevantne književne kritike, osvrti i intervjui s pojedinim književnicima.