TRODNEVNA CEREMONIJA

Kosor i Bandić otvaraju Muzej suvremene umjetnosti

27.11.2009 u 14:11

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i predsjednički kandidat Milan Bandić otvorit će 11. prosinca Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, a svečano otvaranje režirat će Krešimir Dolenčić

POTPISUJEM SVE ŠTO JE PLAVO

MSU poziva posjetitelje da i sami postanu njegov dio. U subotu, 12. prosinca od 12 do 19 sati potrebno je donijeti 'plavi predmet, plavu sliku, plavi balon  ili  plavu pjesmu na plavom papiru, dovesti plavog dečka ili prijateljicu plavih očiju, parkirati plavi auto, odjenuti plavu vestu, nalakirati nokte plavom, donesijeti komad plavog neba ili pozdrav s plavog Jadrana, doći ZET-ovim tramvajem ili busom plave boje', ostaviti svoj 'rad' unutar ili ispred Muzeja, potpisati ga i zauzvrat će dobiti simboličan dar plave boje. Radi se o umjetničkoj akciji Ante Jerkovića o čemu će više biti govora na kreativnoj radionici u nedjelju, 13.12. od 11 do 13 sati u MSU.

Otvaranje Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu trajat će od 10. do 12. prosinca, kada će Muzej biti otvoren i za građanstvo koje će se napokon moći spustiti umjetničkom instalacijom 'Tobogan' Carstena Höllera, razgledati instalaciju poljskog umjetnika Miroslawa Balke 'Oči pročišćenja', rad 'Umjetnik pri radu' Dalibora Martinisa, 'Okvire' Ivane Franke, Lee Pelivan i Tome Plejića, 'Bojno polje' Ivana Božičevića, 'Alkemijski poliptih' Silvija Vujičića, prvi stalni postav 'Zbirke u pokretu' autora Nade Beroš i Tihomira Milovca, kustosa MSU-a te dvije izložbe koje kustoski potpisuje ravnateljica Muzeja Snježana Pintarić - 'Akvizicije 2004-2009.' i 'Muzej prije Muzeja' koja donosi fotografije Jasenka Rasola.

Svečano otvaranje i događanja u Muzeju bit će popraćena projekcijama video-mapinga na zgradi Muzeja, a moći će se pratiti i na ekranu smještenom na zapadnoj strani zgrade.

Podsjetimo, zgradu Muzeja suvremene umjetnosti projektirao je arhitekt Igor Franić, a od ukupno 14.500 kvadratnih metara, 4.800 zauzima izložbeni prostor.

Gradnja je započela 2003, a financirali su je Grad Zagreb i Ministarstvo kulture. Riječ je o najvećoj investiciji u hrvatskoj kulturi od osamostaljenja RH.