POD RVNANJEM Ivana Huta

Koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a otvorene 61. Glazbene večeri u sv. Donatu

06.07.2021 u 23:59

Bionic
Reading

Koncertom Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Huta u utorak navečer na zadarskom Forumu započele su 61. Glazbene večeri u sv. Donatu

Na programu večerašnjega koncerta bili su 'Danse macabre' Camillea Saint-Saënsa, Koncert za klavir i orkestar br. 3 Borisa Papandopula te 'Les préludes' Franza Liszta.

Kao solist u Papandopulovu Koncertu za klavir i orkestar nastupio je Lovre Marušić, koji je studirao u Moskvi, Zagrebu i Weimaru. Dobitnik je brojnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima. Zaposlen je kao asistent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Koncertom je ravnao istaknuti dirigent mlađe generacije Ivan Hut, koji je diplomirao i magistrirao u Rotterdamu. Ravnao je, između ostaloga, orkestrom Sinfonia Rotterdam, Simfonijskim orkestrom Sveučilišta Guanajuato, Zagrebačkom filharmonijom te Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom. Od 2020. obnaša dužnost dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Program Glazbenih večeri u sv. Donatu obuhvaća nekoliko programskih odrednica, među kojima su ciklus rane glazbe i blok koncerata Zadarskog komornog orkestra, a zatvorit će ga, u nedjelju 8. kolovoza koncert američkoga tenora Lawrencea Brownleeja uz klavirsku pratnju Vesne Podrug Kossjanenko, a na programu su djela G. Verdija, F. Liszta, G. Donizzetija i G. Rossinija.

Brownlee je umjetnički savjetnik Philadelphijske opere i dobitnik niza uglednih nagrada. Redovito nastupa na najprestižnijim svjetskim pozornicama poput opere Metropolitan, Teatra alla Scala, Covent Gardena, Deutsche Oper Berlin, Bečke državne opere i drugih.

U sklopu ciklusa Suvremenost rane glazbe, iza kojega stoji umjetnička ravnateljica, zadarska muzikologinja Katarina Livljanić, u četvrtak, 8. srpnja Zbor Moskovskog patrijarha s umjetničkim ravnateljem Anatolijem Grindenkom u crkvi sv. Krševana izvest će koncert 'Staro rusko pjevanje iz 16. i 17. stoljeća', a u subotu, 10. srpnja u crkvi sv. Donata nastupit će izraelsko-švicarski ansambl Profeti della Quinta s koncertom 'Salomonove pjesme'.

Na programu ciklusa rane glazbe su i dva predavanja. Nizozemac Rob Riemen održat će u petak, 9. srpnja predavanje 'Tradition on trial (Tradicija na kušnji)', a Hana Breko Kustura u ponedjeljak, 12. srpnja održat će predavanje 'Zadar i cantilena romana - novi pogledi'.

  • +23
Otvorene 61. Glazbene večeri u Sv. Donatu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

U nedjelju, 11. srpnja na programu je koncert pobjednika tribine Darko Lukić, godišnjeg natjecanja Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, te će nastupiti Trio Eusebius, klavirski trio osnovan 2017. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom prof. Pavla Zajceva, a čine ga Eva Šulić (violina), Tonka Javorović (violončelo) i David Vuković (klavir).

Glazbene večeri u sv. Donatu nastavljaju se koncertom 'Okamenjeni glasi' u utorak 13. srpnja, Hrvatskom misom Borisa Papandopula u subotu 17. srpnja, u izvedbi Zbora HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija i solista Darije Auguštan, Martine Gojčeta Silić, Stjepana Franetovića i Roberta Kolara te koncertom Zadarskog kvarteta klarineta u ponedjeljak, 19. srpnja.

Slijede koncerti Zadarskoga komornog orkestra 'Brahmsova druga' i 'Brahmsova treća' pod ravnanjem Ivana Repušića 22. i 24. srpnja te koncert solista Zadarskog komornog orkestra 26. srpnja.

Zadarska sopranistica Nela Šarić i splitski pijanist Zoran Velić izvest će koncerrt 'Amore capriccioso' u petak 30. srpnja, koncert 'Zadar - Meksiko - Kuba' na rasporedu je u nedjelju, 1. kolovoza, a nastupit će zadarska violistica Helena Pilipović i gitarist portorikanskih, kubanskih i meksičkih korijena Arturo Castro Nogueras.

U petak, 6. kolovoza u crkvi sv. Krševana na rasporedu je koncert 'Papandopuliana' na kojemu zadarski umjetnici Ana Lakić (flauta), Ankica Šoša Graziani i Marco Graziani (violina), Paola Bralić Genovese (violončelo), Ivan Vihar (gitara) i pijanisti Adrian Valčić, Jurica Šoša i Ivan Štorić izvode komorna djela Borisa Papandopula.