'IZVOLITE PRISUSTVOVATI'

Komemoracija za slikara Josipa Vaništu u zagrebačkoj Galeriji Šira

28.03.2018 u 10:22

Bionic
Reading

Slikar, crtač i pisac te suosnivač umjetničke grupacije Gorgona Josip Vaništa preminuo je 24. ožujka, a 29. ožujka u zagrebačkoj Galeriji Šira održat će se izložba 'In memoriam' koja će umjesto slikarskih radova okupiti samo par misli i predmeta istaknutog akademika

'Čitavoga svog vijeka Josip Vaništa (Karlovac, 1924. - Zagreb, 2018.) se odlučno nosio s prazninom, da bi je kreativno zanijekao, bavio se bjelinom ne bi li crninu ništio, ostavljao tragove kako bi ih mogao prebrisati. Slikar, crtač i pisac težio je djelu, ali umjetnik i čovjek ostvarivao se ne manje u djelovanju, koje je, usuđujemo se reći, također već djelom postalo. Teško nam se pomiriti s mišlju da je povučena crta nad životom stvaraoca koji je srebrnu liniju vukao prema beskonačnosti i koji se ironično oboružao beskrajnim štapom, ali gubitak Josipa Vanište odmjeravamo maksimalističkim zahtjevima', napisao je Tonko Maroević u najavi izložbe 'In memoriam' koja se otvara 29. ožujka u 19 sati u Galeriji Šira u Zagrebu. Na pozivnici stoji i 'Izvolite prisustvovati', referenca na 1962., kad je Vaništa pozivnicu s istim sadržajem poslao na pedesetak adresa, a da nije objasnio zašto i gdje su pozvani.

  • +8
Akademik Josip Vaništa Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Upravo je taj prostor, kao simbolički povratak u povijesni Salon 'Šira', odabrao sam Vaništa, 'da obilježi bližnjima svoj odlazak s ovoga svijeta', a izložba, 'po vlastitom mu izboru nazvana 'In memoriam', ne okuplja slikarske radove nego samo par misli i predmeta, odabranih znakova što naglašavaju upravo njegovu odsutnost, njegov nestanak, njegovu smrt, koju kao suputnici, poznanici, poštovaoci duboko osjećamo', piše Maroević.