KEREMPUH

''Ko živ, 'ko mrtav' otvara Dane satire Fadila Hadžića

25.05.2015 u 15:39

Bionic
Reading

Praizvedbom predstave Satiričkoga kazališta Kerempuh ''Ko živ, 'ko mrtav', redatelja Dine Mustafića i dramaturginje Željke Udovičić Pleština otvaraju se 5. lipnja ovogodišnji, 39. 'Dani satire Fadila Hadžića'

Jedinstveni regionalni festival specijaliziranog teatra okupit će od 5. do 20. lipnja najbolja komediografska i satirička djela hrvatske kazališne produkcije i regije, a publika će kroz smijeh suprotstavljen teškoj realnosti moći uživati u 13 predstava kazališnih ansambala iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Slovenije, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Kerempuhu.

Omnibus 'Ko živ,'ko mrtav izvodi se izvan službene konkurencije festivala i najavljuje kao 'uzbudljiv i jedinstven teatarski pothvat, objedinjen u četiri nova dramska teksta koji svojom originalnošću, britkošću i humorom nadilaze sve moguće okvire očekivanog'.

U središtu zanimanja predstave su poslijeratne traume ovih prostora, dehumanizacija i birokratizacija pojedinca unutar Europske unije, detronizacija idola i općenito propitivanje autoriteta.

Omnibus čine tekstovi trojice najjačih autorskih imena u regiji danas, Mate Matišića, Svetislava Basare i Hriste Bojčeva. Iako napisani kao zasebne cjeline, tematski kroz preokupaciju smrću, glumački, te kroz crnohumornu notu preklapaju se tekstovi Mate Matišića 'Ne kopaj po groblju, molim te (Noćna mora)' i 'General' , 'Martovske ide' Svetislava Basare i 'Zadušnica' Hriste Bojčeva. Ansambl predstave čine Branka Trlin, Nikša Butijer, Filip Detelić, Tarik Filipović, Hrvoje Kečkeš, Borko Perić i Luka Petrušić.

'Tekstovi trojice pisaca idealan su kritički presjek onoga što svi mi na prostoru ove regije proživljavamo danas, često su događaji oko nas takvi da bismo ostali potpuno izgubljeni ako ih ne bismo preživjeli na jedini mogući način - da im se u lice nasmijemo', kazao je redatelj predstave Dino Mustafić

Upravo ta nit vodilja - smijeh kao suočavanje s najbolnijim i najmučnijim temama, poput manipulacije ljudima, zlostavljanja, zastrašivanja, ksenobofbije, rata... provlači se i kroz ostali repertoar Dana satire.

U službenoj će se konkurenciji odigrati 13 predstava iz 13 kazališta iz Hrvatske i inozemstva, prema odabiru izbornika Darka Lukića, teatrologa, dramaturga, književnika i profesora na Akademiji dramske umjetnosti. Među 56 prijavljenih predstava, Lukić je izabrao naslove za koje kaže da na kazališne daske dovode ansambl predstave, one s velikom glumačkom ekipom, te publici donose kako klasične, nezaobilazne komediografske autore, tako i suvremene pisce i autorske projekte.

'Riječ je o tekstovima Aristofana, von Kleista, Molierea i Orwella, aktualnih britanskih zvijezda Petera Quiltera i Colina Teevana, suvremenih klasika poput Dušana Kovačevića i domaćih pisaca Miroslava Krleže i Slavenke Drakulić. Ugostit ćemo najuglednija redateljska imena u Hrvatskoj i susjedstvu, a ono svim je predstavama zajednički smijeh koji izazivaju i neugodna prepoznavanja u prošlosti i komičan suvremeni odgovor na apsurde svakodnevice', kazao je Lukić.

Tijekom manifestacije program će se održavati na daskama kazališta Kerempuh, u Zagrebačkom kazalištu mladih te Hrvatskome narodnome kazalištu.

Svoja će djela izvesti pet zagrebačkih kazališta, riječki HNK, te sedam inozemnih kazališta.

Dane satire Fadila Hadžića prati i popratni program. Već prvu večer nakon premijere ''Ko živ, 'ko mrtav' održat će se koncert 'Jazzpunk kvintet matematišić trio filipšovagović duo', a festival također završava koncertom kazališnog banda 'Chische Lische' i njihovih gostiju iznenađenja, nakon izvješća ocjenjivačkog suda i svečanosti dodjele nagrade 'Teatroman', koja se održava 20. lipnja.

O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani ocjenjivački sud kojega čine dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković, dramska umjetnica Jelena Miholjević te novinarka i kazališna kritičarka 'Večernjeg lista' Bojana Radović

U popratnom programu najavljene su četiri monodrame istaknutih glumačkih osobnosti te za 10. lipnja tribina 'Što je grad bez kazališta?' koju će voditi Aleksandar Stanković

Festival će okupiti oko 300 hrvatskih i stranih umjetnika, a organizatori predviđaju da će predstave vidjeti više od 8000 gledatelja.