UREDILA IRENA LUKŠIĆ

Književna smotra o popularnoj kulturi

11.01.2012 u 13:27

Bionic
Reading

Novi broj časopisa Književna smotra tematski je posvećen popularnoj kulturi i književnosti, a izabrani tekstovi uglednih domaćih i stranih autora grupirani su u šest cjelina. Književnu smotru urednički potpisuje Irena Lukšić, najpoznatija po uređivanju nagrađivane edicije Na tragu klasika

Književna smotra broj 161-162 svoj je dvobroj posvetila zanimljivoj tematici: odnosu popularne kulture i književnosti. Urednica Irena Lukšić izabrala je raznolike tekstove domaćih suradnika, kao i prijevode stranih, koji obrađuju različite aspekte presjeka popa i književnosti.

U prvom dijelu Književne smotre sakupljeni su tekstovi koji bilježe i tumače plodonosne impulse što su ih različiti nizovi masovne kulture dali visokoj književnosti u dvama suprotstavljenim društveno-političkim i vrijednosnim sustavima, američkom i sovjetskom. Nakon toga slijede poveznice filma i literature, pa ženski identitet u ljubavnim romanima, a dio je posvećen i trenutno superpopularnim vampirima. Irena Lukšić objašnjava da je 'odnos popularne kulture i književnosti iznimno poticajna tema za razmišljanja o smislu i budućnosti zatečenih i mogućih umjetničkih formi, o granicama visokog i niskog, o novoj estetici i mnogim drugim pitanjima'.

Među autorima koji se u ovom broju Književne smotre mogu čitati nalaze se Antonija Primorac, koja piše o filmskim adaptacijama romana Jane Austen, Biljana Oklopčić se pak bavi Marijom Jurić Zagorkom, Marko Lukić i Ljubica Matek prate razvoj vampira 'od smrtonosnog negativca do junaka ljubavne priče'. Od prijevoda svakako treba izdvojiti tekst Jurija Nečiporenka 'Književni underground 50-ih – 70-ih godina XX. stoljeća: mit i tržište'.