PRESKUPE NAJAMNINE

Knjižarama u centru Zagreba prijeti zatvaranje!

16.04.2013 u 17:43

Bionic
Reading

Antikvarijat i knjižara Jesenski i Turk u Preradovićevoj ulici te knjižara Vuković i Runjić u Teslinoj nalaze se u nezavidnoj situaciji jer ih zbog kašnjenja plaćanja najamnine Kulturno-informativni centar želi deložirati. U cijelu priču se sada uplela i lokalna te nacionalna politika

'Knjižare i kafići u centru grada ne bi trebali plaćati istu najamninu', izjavila je danas ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, izražavajući tako svoju podršku knjižarama u centru grada kojima prijeti zatvaranje. Naime, u poznatom antikvarijatu Jesenski i Turk u Preradovićevoj ulici jutros je građane upozoreno kako bi se moglo dogoditi da se ova knjižara zatvori, a ista sudbina prijeti knjižari Vuković i Runjić u Teslinoj ulici.

Kako je objasnio Mišo Nejašmić iz knjižare Jesenski i Turk, oni kasne dva mjeseca s dogovorenom najamninom KIC-u na prostoru u kojem se već više od deset godina nalazi antikvarijat i knjižara te su pokušali razgovarati s ravnateljicom Gabrijelom Krmpotić-Kos o dogovoru kako preživjeti veliku recesiju, koja je pogodila i knjižarsko tržište.

Otkako je Hrvatska ušla u gospodarsku krizu 2009. godine, knjižarska mreža je desetkovana, a naročito su nestale neovisne knjižare koje nisu dio većeg distribucijskog lanca, među njima i, primjerice, slavna pulska Castropola. Utoliko je situacija u kojoj se nalaze zagrebačke knjižare Jesenski i Turk te Vuković i Runjić dio šire priče o velikim i neriješenim problemima knjižarske i izdavačke industrije u Hrvatskoj, kao i čitateljskih navika građana.

Ipak, u ovom slučaju riječ je o među posljednjim živim knjižarama u centru Zagreba, u periodu kada se prodaja knjiga zbog krize strmoglavila, kojima prijeti zatvaranje ponajviše zbog toga što se od njih očekuje da plaćaju jednaku najamninu kao i kafići.

'Za 30 metara četvornih mi mjesečno plaćamo 19 tisuća kuna i sada nas se želi izbaciti jer usred krize kasnimo s najamninom za dva i pol mjeseca', kaže Mišo Nejašmić, koji otkriva da su nudili i 20 posto svojeg mjesečnog prometa kao kompenzaciju za prostor dok ne prođe kriza: 'Postoji širi problem recesije koji je izvan naše moći.'

'To je širi gradski problem – želimo li da se u centru može kupiti i knjiga, a ne samo hot dog', kaže za tportal Milana Vuković-Runjić, koja misli da je slučaj njene knjižare dio 'šireg društvenog problema', a to je 'borba za održanje urbanog lica grada'.

Milana Vuković-Runjić i Mišo Nejašmić ističu da se nije mogla ostvariti dobra komunikacija s ravnateljicom KIC-a Krmpotić-Kos. Ona je odbila dati izjavu povodom cijele situacije, no njena tajnica nas je uputila na za sutra (17. travnja) u 11 sati brzinski zakazanu press konferenciju u KIC-u na kojoj će govoriti ravnateljica Krmpotić, gradonačelnik Milan Bandić, pročelnik Ivica Lovrić i Milana Vuković-Runjić.

Podršku knjižarama u centru grada dala je dolaskom ministrica Zlatar, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić, a angažirao se, kako se vidi, i Gradski ured za kulturu.