DIVERZIJA NA KNJIGU

Knjiški sektor na koljenima nakon Hasanbegovićevih rezanja

02.05.2016 u 13:37

Bionic
Reading

Nakon što je Ministarstvo kulture objavilo rezultate financiranja književnih manifestacija, reakcije ljudi iz knjiškog sektora kreću se između krajnjeg razočaranja i nevjerice jer su pod upitnikom realizacije nekih od najuspješnijih događanja. 'Nula kuna za Interliber izravna je diverzija na hrvatsku kulturu', rekao je za tportal predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković, a svoje reakcije iznijeli su još Magdalena Vodopija iz pulskog Sajma knjiga te predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić

Pulski sajam knjiga od Ministarstva kulture dobio je 150 tisuća kuna, a posljednjih je godina ta potpora iznosila pola milijuna kuna. Festivalu svjetske književnosti Ministarstvo je dodijelilo 50 tisuća kuna, što je 40 posto niži iznos potpore nego u prethodnoj godini. Zagreb Book Festivalu, koji je već u svom prošlogodišnjem premijernom izdanju zabilježio uspjeh i u Zagreb doveo najaktualnija imena švedske književnosti, a koji bi u organizaciji Naklade Ljevak trebao početi za dva tjedna, ove godine potpore Ministarstva kulture su prepolovljene i iznose 50 tisuća kuna. Interliber je Ministarstvo kulture stavilo na listu odbijenih. Među njima je i Frakturina tribina Razotkrivanje, koja je u Zagrebu posljednjih godina ugostila brojna imena svjetske književne scene te Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) za svoje Besplatne elektroničke knjige.

Magdalena Vodopija iz Pulskog sajma knjiga u razgovoru za tportal rekla je da su preko vikenda održali izvanrednu skupštinu Sajma i zaključili da će sajam raditi, no vrlo brzo morat će odlučiti kako kreću u proces snalaženja. 'Sutra imamo Savjet sajma na kojem ćemo razgovarati kako dalje, no sigurno je da ćemo se žaliti na odluku Ministarstva kulture. U nevjerici smo jer je velik problem taj ogroman novac koji nismo dobili nadoknaditi na polovici godine kad već imamo dogovorena gotovo sva strana gostovanja', rekla je u razgovoru za tportal direktorica pulskog sajma Vodopija te dodala: 'To je rušenje svega što smo radili. Ne može se nazad, što, da radimo međunarodne skandale?' zapitala se.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić rekao nam je da problem smanjenja sredstava pulskom sajmu, Interliberu te ostalim događanjima koja podupiru, postaje i problem Zajednice nakladnika te je za srijedu najavio proširenu sjednicu Vijeća Zajednice kako bi zajednički zauzeli stav o trenutačnoj situaciji. 'Nakon toga krećemo u razgovore s ministarstvima kulture i obrazovanja. S MZOS-om uopće nemamo komunikaciju, stvari se odvijaju jako sporo, a to što se odvilo, nije dobro', rekao je Nejašmić dodavši da su im primarne strategije čitanja, strategija znanstvene knjige i časopisa te ona o kreativnim industrijama i njihovo provođenje.

ELEKTRONIČKIM KNJIGAMA - NULA KUNA

'Očito u Ministarstvu oni koji odlučuju o raspodjeli novca smatraju da to što mi radimo ne vrijedi, a zbog kojih razloga, ne znam. Možda jer je projekt online, virtualan? Koliko sam upoznat, makar po pet tisuća kuna dobivaju i najmanje manifestacije iz cijele zemlje. Ovo naše jednostavno se ne smatra vrijednim postignućem', rekao je za tportal Krešimir Pintarić koji godinama uspješno vodi projekt Besplatne elektroničke knjige, a koji nije prošao kod Ministarstva kulture.

'U slučaju da ministarstva obustave ove strategije, ne vidim prostor za komunikaciju', rezolutan je Nejašmić.

Predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković u razgovoru za tportal istaknuo je da poštuju pozitivne zakone RH i kreću u pisanje žalbi Ministarstvu kulture. 'Svi koji ispunjavamo te prijavnice Ministarstvu doživljavamo reakciju na raspodjelu sredstava kao djelovanje iz dužnosti prema hrvatskoj knjizi, ali i kao duboko osobno poniženje', rekao je Petković.

'Imenovanjem Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture, a i njegovim konkretnim potezima kultura je izgubila prostor autonomije i postala prostor za provođenje ideoloških čistki. Mi ćemo naći načina kako opstati sa smanjenim sredstvima, no kriteriji po kojima se raspodijelilo novac su arbitrarno ideološki i pitam se kako si uzimaju za pravo dijeliti ljude na podobne i nepodobne. Kako objasniti da Daša Drndić, višestruko prevođena i nagrađivana književnica koja promovira hrvatsku književnost i kulturu u svijetu za svoju obljetnicu nije dobila ni lipe od Ministarstva kulture, a dalje, da ne spominjem da Rade Šerbedžija ni od Grada Zagreba ni od Ministarstva za isto nije dobio ništa', izjavio je Petković za tportal zaključivši da je posebno drastičan primjer Interlibera kojem nije odobreno ništa.

'Da Interliber ne dobije ni lipe, odluka je kojoj treba jedan potpuno drugi aparat, to je odluka s one strane dobra i zla. To je izravna diverzija na kontinuitet hrvatske kulture', zaključio je Petković.