FRLJIĆ I BLAŽEVIĆ:

Klerikalna desnica nam prijeti, a Vitomira Lončar nas medijski reketari

20.01.2015 u 15:26

Bionic
Reading

'Pozdravljamo svaku argumentiranu kritiku našeg rada, pozdravljamo svaku akciju protiv našeg djelovanja koja ne ugrožava naše zaposlenike i našu publiku, pozdravljamo svaku inicijativu za legalnu smjenu nove Uprave HNK u Rijeci, zahvaljujemo na svakoj riječi i pjesmi molitve za spas naših duša. 'Hrvatsko glumište' utjelovljuje Aleksandru Zec. Zato smo današnju konferenciju za medije nazvali 'U ime kazališta'!, poručili su danas Oliver Frljić i Marin Blažević

U riječkom HNK na tu temuorganizirana je tiskovna konferencija, na kojoj su se autori i izvođači predstave 'Hrvatsko glumište' očitovali o kampanji organizacije Opus Dei te uznemiravanju i stigmatizaciji maloljetne djevojčice i njezinih roditelja, što ga, napominju, 'tijekom gotovo dva mjeseca provodi Vitomira Lončar putem medija (na blogu Slamka spasa)'.

Osim autora predstave, medijima su se obratili glumci Jelena Lopatić, Jerko Marčić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Nika Mišković, Nikola Nedić, Damir Orlić, Tanja Smoje i majka maloljetne djevojčice Vesna Rutar

Dramaturg i redatelj predstave 'Hrvatsko glumište' Marin Blažević i Oliver Frljić, ujedno ravnatelj Opere i intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci kazali su kako svatko može organizirati molitvene obrede i u zgradi kazališta, ali napomenuli su da odbijaju prihvatiti 'laži i kritike onih koje predstave nisu ni gledali, niti u kazalište inače zalaze'.

Iznijeli su podatke prema kojima je rasprodano svih deset dosadašnjih izvedbi 'Hrvatskog glumišta' te žele stati na kraj lažima da nova uprava ne producira predstave i da su glumci prisiljeni nastupati pod prijetnjom otkazom.

Kampanja protiv kazališta provodi se iz dva pravca, ističe autorski dvojac.

'Različite klerikalne organizacije, tradicionalno u sprezi s desnim političkim opcijama, uznemirene su navodnim vrijeđanjem osjećaja vjernika i domoljublja u predstavi 'Hrvatsko glumište'. Poštovani članovi tih organizacija – jedan od ključnih kazališnih postupaka i pojmova je kazališna iluzija. Vjerujemo da bi zainteresiranima upravo profesorica Snježana Banović te Slobodan Šnajder mogli održati instruktivno predavanje na tu temu. Iz donedavno potpuno suprotnih umjetničkih i političkih pozicija i relevantnosti, revnošću koja već graniči s opsesijom, našim radom u Rijeci i predstavom 'Hrvatsko glumište' zaokupljena je groteskna koalicija Slobodana Šnajdera, Snježane Banović, Vitomire Lončar i Nore Krstulović. Njihovom združivanju valjalo bi posvetiti tragikomičnu predstavu za probranu publiku u kojoj klikću Božidar Alić, Krešimir Dolenčić, Jakov Sedlar, Jasen Boko, Zlatko Vitez i Anja Šovagović Despot', objasnili su tijekom konferencije.

Posebno su se pozabavili 'ozbiljnim medijskim zlostavljanjem maloljetne osobe koje predvodi Vitomira Lončar, ravnateljica Male scene, zagrebačkog kazališta koje uglavnom producira upravo predstave za – djecu'.


'Njezina je kampanja započela kad je Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca odbilo ucjenjivački ugovor za gostovanje predstave 'Momci na brod' u Rijeci. Premda je još u lipnju dogovoreno da će HNK studentima Muzičke akademije i predstavi 'Momci na brod' pružiti tehničku podršku za izvedbu na sceni riječkog kazališta, Vitomira Lončar tek je u 11. mjesecu poslala prijedlog ugovora u kojem traži 28.000 kuna na ime gostovanja. Ponavljamo – 28.000 kuna za predstavu u kojoj nastupaju studenti pjevanja i koja u to vrijeme nije bila dovršena, a koju – treba li dodati – režira Snježana Banović. Nakon što smo odbili takvu ucjenu, Vitomira Lončar, dotad pitoma i krotka, kreće u križarski rat protiv HNK u Rijeci, pa kako nikakvu drugu štetu nije mogla učiniti, okomila se na djevojčicu i njezine roditelje. Od 11. mjeseca na svojem blogu Slamka spasa, koji objavljuje Večernji list, Vitomira Lončar proziva HNK da u predstavi 'Hrvatsko glumište' protuzakonito nastupa maloljetna osoba, a njezine roditelje javno optužuje da ugrožavaju vlastito dijete te traži intervenciju Centra za socijalnu skrb. Pritom se koristi formulacijom 'opasnost na ćudoređe djeteta', objašnjavaju.

'I nakon što smo Vitomiri Lončar predočili sve dokumente koji nepobitno dokazuju da maloljetna osoba u kazalištu nastupa potpuno u skladu sa zakonom, a što je potvrdila i pravobraniteljica za djecu, dr. sc. Ivana Milas Klarić u svojoj obavijesti poslanoj na adresu HNK Ivana pl. Zajca 28. studenog 2014, Vitomira Lončar nastavila je ne samo medijski reketirati riječki HNK, nego i roditelje trinaestogodišnje djevojčice. Na kraju, pozivamo pravobraniteljicu za djecu da zaštiti trinaestogodišnju djevojčicu od sramotne kampanje koju provodi ravnateljica 'Malih scena' Vitomira Lončar, a roditelje koji dovode djecu u to kazalište da se zapitaju kako bi se oni osjećali kada bi ta ista Vitomira Lončar preko svojeg bloga i Večernjeg lista preispitivala njihova roditeljska prava, njihovu roditeljsku odgovornost i ljubav. Njihovu hrabru djevojčicu koja s trinaest godina zna što je antifašizam i što je humanizam', zaključili su Blažević i Frljić.

RTL Autor: RTL