OBJAVLJEN PROGRAM

Klasici i hitovi domaćeg filma uskoro u Francuskoj

14.09.2012 u 08:58

Bionic
Reading

Francuzi će moći uživati u djelima hrvatskih autora kao što su Bulajić, Golik, Bauer i Mimica te novijih snaga poput Matanića, Nuića, Devića...

'Croatie, la voici – festival de la Croatie en France!', Festival Hrvatske u Francuskoj, otvoren je jučer, a održavat će se sve do kraja godine. Tijekom njegovog trajanja, Francuskoj, ali i Europskoj uniji, hrvatska će predstaviti razne aspekte svoje kulture, kako tradicije, tako i suvremenih postignuća. Jedan od važnih dijelova predstavljanja kulturnog bogatstva zemlje ima i film, koji će biti zastupljen u nekoliko različitih programa, također kao mješavina klasike i novih trendova.

Tako će se u programu koji će se od 19. do 31. prosinca održati u arhivu Cinematheque Francaise predstaviti upravo hrvatska filmska baština, naslovi nastali između 1955. i 1981. godine, sa 13 uradaka autora kao što su Krešo Golik ('Djevojka i hrast'), Branko Bauer ('Ne okreći se sine', 'Samo ljudi'), Nikola Tanhofer ('H-8'), Veljko Bulajić ('Vlak bez voznog reda'), Vatroslav Mimica ('Prometej s otoka Viševice', 'Kaja, ubit ću te!'), Zvonimir Berković ('Rondo'), Ante Peterlić ('Slučajni život'), Krsto Papić ('Lisice'), Lordan Zafranović ('Okupacija u 26 slika'), Ante Babaja ('Izgubljeni zavičaj') i Rajko Grlić ('Samo jednom se ljubi'). Zagrebačka škola crtanog filma predstavit će se u istom prostoru, kroz četiri programa kratkometražnog igranog filma.

Vatroslav Mimica bit će i posebni gost festivala međunarodnog filma u Amiensu, gdje će primiti festivalski nagradu Licorne d'honneur, a uz projekcije spomenutih naslova iz retrospektive arhiva, prikazat će se sedam Mimičinih uradaka ('Samac', 'Inspektor se vratio kući', 'Ponedjeljak ili utorak'...), a cijeli će program popratiti i objavljivanje knjige o hrvatskoj kinematografiji, kao dio zbirke 'La mémoire vivante' ('Živuće sjećanje'), s originalnim tekstovima hrvatskih i francuskih kritičara.

Dani suvremene hrvatske kinematografije, u partnerstvu s časopisom Cahiers du Cinéma, održat će se od 13. do 17. studenoga, s projekcijama devet reprezentativnih naslova recentne hrvatske kinematografije. Izbornik je francuski kritičar Vincent Malausa, koji je za otvaranje izabrao 'Oprosti za kung fu' Ognjena Sviličića, a za ostatak programa filmove 'Nebo, sateliti' (Lukas Nola), 'Ne dao Bog većeg zla' (Snježana Tribuson), 'Što je muskarac bez brkova?' (Hrvoje Hribar), 'Živi i mrtvi' (Kristijan Milić), 'Put lubenica' (Branko Schmidt), 'Crnci' (Zvonimir Jurić i Goran Dević), 'Kenjac' (Antonio Nuić) i 'Ćaća' (Dalibor Matanić).

Od listopada do prosinca održat će se i La croatie s’anime! (Hrvatska animacija), s kratkometražnim filmovima nastalim između 2006. i 2012. ('Mačka' Gorana Stojnića, 'Zašto slonovi?' Marka Mestrovića, 'Mobitel Mania' Darka Vidačkovića...), a tu je i predstavljanje avangardnog i eksperimentalnog filma kroz povijest, radova Miletića, Pansinija, Galete, Papića, Kristla, Babaje i drugih. Tri dugometražna igrana naslova gledateljima bi, kroz prizmu redatelja, trebala omogućiti analizu promjena u hrvatskom društvu, a riječ je o hitovima 'Kino lika', 'Metastaze' i 'Karaula'.

I to nije sve – 'Koko i duhovi zabavljat će djecu', zagrebački Festival 25fps donosi djela Ane Hušman i Vladislava Kneževića, Zagreb Film Festival predstavit će se 'Zagrebačkim pričama'.