inteligentna visokobudžetna zabava

Opsežan kino program posvećen Paulu Verhoevenu u zagrebačkoj Kinoteci

27.04.2021 u 13:30

Bionic
Reading

Hrvatskom kinopremijerom filma 'Crna knjiga', jednim od najuspješnijih nizozemskih filmova svih vremena u srijedu, 28. svibnja, u zagrebačkom kinu Kinoteka počinje program posvećen Paulu Verhoevenu, proslavljenom nizozemskom redatelju

Pod nazivom "Bez inhibicija: Paul Verhoeven i subverzivni Hollywood" program predstavlja redatelja čije je ime postalo sinonimom za satirični, provokativni i subverzivni žanrovski film, a bit će prikazani uz rame kanonskih djela Ejzenštejna, Hitchcocka, Pasolinija i Wellesa, s kojima ulazi u kreativni dijalog.

Podijeljen u pet cjelina organiziranih oko tema koje je istraživao: moralni relativizam u izvanrednim okolnostima, tanku granicu između propagande i fašizma, snažne žene i mušku paranoju, odnos seksualnosti i moći, religijske motive te provokacije i kontroverze, najavljuju iz Kinoteke.

Kako ističu, Verhoevenov opus podsjeća da visokobudžetni žanrovski film može biti puno više od pukog eskapizma, jer su njegovi filmovi pomicali granice mainestreama i razbijali stereotipe te nerijetko izazivali oštre protureakcije: proteste, bojkote i pokušaje cenzure.

S vremenom su svi ipak bili revalorizirani i postali sinonim za inteligentnu visokobudžetnu zabavu. "Njegovi filmovi zadivljuju virtuoznom režijom i prvorazrednim specijalnim efektima, a ispod celofana žanrovskog eskapizma nude satiričan, često i razoran komentar na odnose među spolovima, društvene vrijednosti i nacionalne mitove", dodaje se u najavi.

"Filmovima kao što su Rahatlokum i Borba na život i smrt vratio je nizozemsku kinematografiju na filmsku kartu svijeta, a u SAD-u se proslavio nizom uspješnih znanstveno-fantastičnih spektakala i erotskih trilera kao što su RoboCop, Potpuni opoziv i Sirove strasti", napominje se.

Zadnjih dvadesetak godina sve rjeđe snima, a sada se očekuje njegov novi film "Benedetta" koji će svjetsku premijeru imati na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, a dok ne dođe u hrvatska kina Kinoteka će podsjetiti na uratke kojima je promijenio lice Hollywooda i ušao među najuspješnije hollywoodske imigrante, uz bok Alfredu Hitchcocku, Fritzu Langu i Billyju Wilderu.

To su "RoboCop" (1987), "Potpuni opoziv" (1990), "Sirove strasti" (1992), "Showgirls" (1995), "Svemirski marinci" (1997) i "Čovjek bez tijela" (2000), recentniji "Crna knjiga" (2006) i "Elle" (2016) te ranije naslove kao što su "Spetters" (1980) i "Meso i krv" (1985).

S obzirom na to da se Verhoeven oslanjao na povijesne filmove s čijim je idejama, motivima i režijom ulazio u dijalog, ciklus uključuje i filmove "Metropolis" (1929) Fritza Langa, "Ivan Grozni" (1944, 1958) Sergeja Ejzenštejna, "Sve o Evi" (1950) Josepha L. Mankiewicza, "Vrtoglavicu" (1958) i "Sjever-sjeverozapad" (1959) Alfreda Hitchcocka, "Dodir zla" (1958) Orsona Wellesa i Evanđelje po Mateju (1964) Piera Paola Pasolinija.

Prikazat će se i "You Don't Know Me" (2019), zabavni dokumentarni film Jeffreya McHalea posvećen Verhoevenovu filmu "Showgirls", koji danas uživa status klasika.

Program će 28. svibnja zatvoriti satirični "Showgirls", koji će se moći gledati u restauriranoj inačici.