TREĆE IZDANJE FESTIVALA

KinoKino: Dječji filmski junaci u borbi za bolji svijet

11.02.2018 u 09:48

Bionic
Reading

Filmove koji će biti prikazani na ovogodišnjem KinoKino Festivalu povezuju njihovi junaci, djeca istraživači koji se bore za pravdu i bolji svijet oko sebe, rekla je za Hinu Selma Mehadžić, direktorica tog međunarodnog festivala filmova za djecu, čije će se treće izdanje održati od 14. do 18. veljače u zagrebačkom kinu Europa

U glavnom i popratnim programima Festival donosi tridesetak filmova, među kojima će se uz novija ostvarenja koja se natječu za nagrade prikazati i neki od filmskih klasika.

'Izgleda kao da se u svim filmovima s djecom koje prikazujemo ove godine glavni junaci uvijek nađu u situacijama koje se čine bezizlaznima, a oni svojm znatiželjom i zapitkivanjem pokušavaju utjerati pravdu i napraviti svoj i tuđe živote boljima', napomenula je Mehadžić.

Kaže kako se kod odabira uvijek brinu da su teme kvalitetno obrađene, no i ove su godine uspjeli napraviti dobru selekciju. 'Kada tražimo filmove za djecu često nailazimo i na one koji su vrlo banalni, previše karikiraju neku tešku temu, pa na kraju ne dobijemo dobar i poučan film', ustvrdila je.

'Oni koje smo odabrali završavaju optimistično i imaju lijepu poruku, neki su ozbiljniji, a neki veseliji, što ne znači da ne govore o ozbiljnoj temi, jer se i teške teme s dobrom pričom mogu obraditi kroz humor', dodala je.

Filmovi za ovogodišnji KinoKino Festival ponovno dolaze iz cijeloga svijeta, od Francuske, Njemačke, Švedske, Cipra do Kolumbije, no prevladavaju europske kinematografije, poput njemačke, danske, švedske, norveške, koje imaju najbogatiju filmsku produkciju.

Po njezinim riječima, u tim zemljama postoje strategije proizvodnje filmova za djecu i njihova je gledanost je velika, kao što su izvrsno gledani i filmovi za djecu u Hrvatskoj (filmovi 'Uzbuna na Zelenom Vrhu' i 'Anka' bili su najgledaniji hrvatski filmovi u prošloj godini), unatoč tome što se ovdje film za djecu ne tretira posebno i nije obavezan iako postoji potreba i želja gledatelja za njima.

Mehadžić je rekla kako Kinokino Festival, Zagreb Film Festival, koji ga organizira, te kino Europa nastoje da djeca od malih nogu nauče gledati filmove u kinima. 'Pazimo da uvijek na programu imamo filmove za djecu jer smatramo da su oni buduće generacije kino publike', naglasila je.

Po njezinim riječima, koncept festivala ostao manje-više isti kao u protekla dva izdanja, no svake se godine trude uvesti nešto novo i bolje.

Tako će se, zbog velikog interesa pokazanog prošlih godina, program 'Moj prvi odlazak u kino', koji je namijenjen djeci od dvije do pet godina, uz dvoranu Muller, prikazivati i u velikoj dvorani kina Europe. 'Možda će biti malo ustrašeni velikim prostorom, ali potrudit ćemo se da im dolazak u kino ostane u lijepom sjećanju', napomenula je.

KinoKino Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sanja Bistričić

U tom će se programu prikazati filmovi 'Koyaa: Rasplesane čarape' i 'Tvrdoglave naljepnice', 'Lampe plešu tango', 'Nova igračka', 'Oblak i kit', 'Paukova mreža' i 'Poplava'.

Festival otvara švedski film 'Svemirski kamp'

Festival će otvoriti švedski kino hit 'Svemirski kamp', za kojega je Variety ocijenio da svojom iskrenošću, humorom i nevinošću podsjeća na neke stare filmove te da bi za nekoliko godina mogao današnjoj djeci biti omiljeni klasik.

Ta znanstveno-fantastična komedija Pettera Lennstranda govori o osmogodišnjoj djevojčici Puttan koju prezaposleni roditelji umjesto u kampu ostavljaju u reciklažnom dvorištu. Ondje susreće šaroliko društvo s kojima od otpada radi raketu za tajni projekt lansiranja u Svemir.

KinoKino Festival u pet dana će prikazati osam dugometražnih filmova u konkurenciji, među kojima se izdvajaju oni koji tematiziraju dječju znatiželju i njihovu istraživačku strast.

Ciparska drama 'Dječak na mostu' prikazuje dječaka koji postaje glavni detektiv u slučaju misterioznog seoskog ubojstva čije će ga razrješenje dovesti i do vlastite zrelosti.

Jedan od najnagrađivanijih europskih dječjih filmova protekle godine, njemački 'Oči u oči' na duhovit način progovara o životu s različitostima. To je priča o dječaku koji živi u sirotištu i kada sazna da ima oca napravi sve da ga upozna. Realnost ipak nije onakva kakvu je zamišljao i on mora pronaći način da se prilagodi novoj situaciji.

Film 'Oskarova Amerika' norveškog redatelja Torfinna Iversena govori o velikim snovima i neobičnom prijateljstvu , vodeći gledatelje na putovanje u kojemu sudjeluju dječak iz naslova, njegovo neobičan prijatelj i još neobičniji poni.

Egzotična komedija 'Koza nesrećonoša' prati kolumbijske tinejdžere Corneliusa i Ritu kojima se na putu nađe jedna neobična bradata koza za koju vjeruju da im je donijela nesreću, što pokreće niz neobičnih događaja.

Bit će tu i najnovija filmska adaptacija knjige 'Blizanke' Ericha Kästnera, u režiji Lancelota von Nasoa, poznata priča o sestrama blizankama Lisi i Lottie koje do slučajno susreta u ljetnom kampu niti ne znaju jedna za drugu, a onda odluče zamijeniti uloge kako bi upoznale onog roditelja s kojim nisu odrasle.

Za nagrade konkurira i nagrađivani francuski film 'Brailleovo srce' Michela Boujenaha o dvanaestogodišnjoj darovitoj čelistici koja ima tajnu koju znaju samo njezini roditelji i prijatelj koji je u nju zaljubljen.

Belgijski film 'Cloudboy' redateljice Meikeminne Clinckspoor, priča je o dvanaestogodišnjaku koji je odrastao s ocem, no prisiljen je provesti ljeto s majkom, među Saamima, narodom na dalekom sjeveru Švedske.

Najbolje filmove iz konkurencije birat će profesionalni i dječji žiri. U prvome su glumci Daria Lorenci Flatz i Moamer Kasumović te animator i ilustrator Zdenko Bašić, a u drugome petero zagrebačkih osnovnoškolaca, Alex Rakoš, Anouk Kivađ, Armando Luque Akrap, Mia Mišković, Antonia Kurtović.

Filmski klasici koje se nekad obožavalo

Program 'Klasici s gostima', u kojemu filmski profesionalci otkrivaju koji su im filmovi bili najdraži dok su oni bili djeca ove godine predstavljaju filmove 'Moj ujak' i 'Karate kid'.

Kultni francuski film 'Moj ujak' Jacquesa Tatija, u kojemu legendarni gospodin Hulot posjećuje sestru i njezina supruga u njihovoj ultramodernoj vili opremljenoj najsuvremenijim tehnološkim napravama, izabrao je za festival sarajevski glumac i ovogodišnji člana profesionalnog žirija Moamer Kasumović.

Jedan od najpopularnijih dječjih filmova svih vremena, 'Karate Kid', priču o neprilagođenom dječaku koji kroz karate pronalazi hrabrost i odlučnost, odabrao je redatelj, glumac, DJ i kvizoman Mario Kovač.

Popratni program 'Svaki dan otkrivam' donosi pet kratkometražnih filmova namijenjenih starijima od sedam godina, koje će pratiti razgovori o emocijama. To su 'Binarna zvijezda', 'Gemma', 'Lutke', 'Subotnje kino' i hrvatski film 'Zora' Krasimira Gančeva o talentiranoj gimnastičarki koja se zaljubljuje u nogomet.

Razgovor nakon tih filmova voditi će članovi i članice nezavisne umjetničke inicijative BoliMe.

Priredit će se i niz popratnih, edukativnih događanja i radonica, a nakon svake projekcije publika će s moderatorima moći razgovarati o odgledanim filmovima.

Ponovno će se održati radionica 'Moja prva kritika', na kojoj će mali filmofili naučiti kako napisati filmsku kritiku, a ovogodišnja novina je radionica 'Stvaram videoigru'.

Prvi put ove godine već se održala radionica 'Dizajniramo filmski plakat', u suradnji s nagrađivanim studijom Šešnić&Turković, a u okviru koje je izrađen plakat filma otvaranja festivala.