VODE FILMOVI ZA DJECU

Porasla posjećenost kina, a najgledaniji domaći film je Uzbuna na Zelenom vrhu

29.01.2018 u 15:17

Bionic
Reading

Najgledaniji domaći film prošle godine bila je Uzbuna na Zelenom Vrhu, svojevrsni prednastavak popularnog serijala dječjih detektivskih filmova o Koku (Koko i duhovi, Zagonetni dječak i Ljubav ili smrt) u režiji Čejen Černić, produkciji Kinorame i distribuciji 2i Filma sa 64 642 gledatelja, javlja Hrvatski audiovizualni centar

Prema podacima HAVC-a, tijekom 2017. u kinima prikazano 20 naslova hrvatskih autora, a ukupno gledajući - rezultati hrvatskog filma u 2017. - su četvrta najbolja godina u ovom desetljeću. Osim toga, prošla je godina bila rekordna po broju posjeta kino dvoranama općenito pa je tako film na velikom platnu gledalo više od 4,5 milijuna ljudi što je 5,7 posto više u odnosu na 2016. godinu kada je u kinu bilo njih 4,3 milijuna. 

  • +23
Snimanje filma 'Uzbuna na Zelenom vrhu' Izvor: Profimedia / Autor: Promo

Drugo mjesto najgledanijih domaćih naslova zauzima još jedan film za djecu (ali i odrasle); riječ je o dugometražnom igranom filmu Anka u režiji Dejana Aćimovića, produkciji DA filma i distribuciji Blitz Film & Videa. Film je nastao prema jednom od najpoznatijih romana Mate Lovraka 'Anka Brazilijanka', a tijekom prošle godine u kinu ga je pogledalo 30 885 gledatelja.

Na trećem je mjestu, sa 15 764 prodanih karata, češko-slovačko-hrvatski animirani film Neparožderi (Lichožrouti) čiju režiju potpisuje češka animatorica Galina Miklinova. Za hrvatski dio koprodukcije bila je zadužena firma Filmosaurus Rex d.o.o. iz Zagreba, s koproducentom Arsenom Antonom Ostojićem i pridruženim producentom Hrvojem Vajićem. Distribuciju je odradio Blitz Film & Video, javljaju iz HAVC-a uz napomenu da je izvještaj temeljen na rezultatima prijavljenim tijekom godine u 'tjednim box-office reportima' te obuhvaća razdoblje od 02. siječnja do 31. prosinca 2017. godine.