šok u zagrebu

Kino Europa u nedjelju zatvara vrata, Boris T. Matić: Neće nam od kina raditi narodnjački klub

05.04.2019 u 22:28

Bionic
Reading

Kino Europa u nedjelju zatvara svoja vrata, odlučila je u petak uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), umjetničke organizacije koja posljednjih deset godina, na zadovoljstvo filmofila i kulturne publike općenito, uspješno upravlja tom najstarijom zagrebačkom kinodvoranom. To znači, doznaje tportal, da se u Kinu Europa neće održati Festival tolerancije, koji je trebao startati u nedjelju, a ta institucija - kako sad stvari stoje - neće ugostiti ni Subersive Film Festival u svibnju, kao ni svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb u lipnju

Djelatnici Zagreb Film Festivala u petak su, naime, primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu. U protivnom, sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, 'poduzet će se daljnje pravne radnje'. Sročeno je i detaljno obrazloženje.

>>> Ministrica kulture stala u obranu Kina Europa: 'Ja sam svakako protiv zatvaranja'

>>> Šok zbog zatvaranja Kina Europa, reakcije pljušte, a za večeras se najavljuje okupljanje: Ne damo!

'S obzirom da je očevidima, ali i prema vašim zahtjevima zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, tj. Kina Europe, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta, što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Također, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posjetitelja i povećava troškove grijanja te je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta', stoji u dopisu s potpisom pročelnika Damira Lasića, uz dodatak da je predviđeno vrijeme trajanja radova 'šest mjeseca'.

Djelatnicima Kina Europa, predvođenima Borisom T. Matićem, tu je prekipjelo. Renovaciju Kina Europa oni su, sukladno svojim mogućnostima, već djelomično proveli, dok su Gradu uzaludno nudili plan aktivnosti kako bi zajedničkim snagama u cijelosti odradili taj zahtjevan posao. U listopadu prošle godine, kada su se, sukladno propisima, prvi put obratili Gradu sa zahtjevom za produljenje ugovora, zavladao je potpuni tajac. Nitko iz nadležnih gradskih službi nije ih kontaktirao, tvrdi Matić.

U petak, po primitku dopisa, Matić je otišao kod v.d. pročelnika Gradskog ureda za kulturu, Tedija Lušetića, no iz onoga što je na tom sastanku rečeno mogao je iščitati samo jedno - Zagreb Film Festival nepoželjan je zakupnik Kina Europa i mora iseliti. U razgovoru za tportal, kaže da su odluku o zatvaranju kina u nedjelju donijeli spontano, u stanju šoka.

'Nitko s nama nije razgovarao posljednjih šest mjeseci, unatoč svim našim zahtjevima koje smo podnijeli u predviđenim rokovima, a sada, dva mjeseca prije isteka ugovora, shvaćamo da nas žele istjerati pod krinkom renoviranja. Miješaju se realitet i emocije, donijeli smo naprasnu odluku', priznaje Boris T. Matić.

  • +14
Kino Europa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Nitko nam ništa nije rekao, ne znamo ni što ćemo sa svojih 45 zaposlenika, od čega je 20 stalno zaposlenih, a 25 na ugovorima. Što ćemo s opremom, što ćemo s drugim manifestacijama... Naprosto smo u šoku, iako smo pretpostavljali, ali smo mislili da će doći barem do nekakve komunikacije. Ovo je naša prva reakcija, jedino što možemo napraviti ne bi li se javnost senzibilizirala, ne bi li nas netko iz Grada pozvao na sastanak i razgovarao s nama o budućnosti kina sa 100 tisuća posjetitelja godišnje i o budućnosti 45 djelatnika, nakon 11 godina krvavog posla kojeg smo odradili', poručuje direktor Zagreb Film Festivala.

Precizira da je prvi zahtjev za produljenje ugovora poslan Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove, te na znanje gradonačelniku Milanu Bandiću i Gradskom uredu za kulturu, još 5. listopada 2018. godine. Bez ikakvih rezultata, iako su poslali i požurnicu.

Zanimljivo, Gradski ured za kulturu odobrio je ZFF-u uobičajenih 420.000 kuna za godišnji rad, iako se ta svota gotovo u potpunosti vrati Gradu kroz najamninu.

  • +4
Premijera filma Gazda u Kinu Europa, 2017. godine Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Kino Europa košta Grad Zagreb nula kuna. Odnosno, mi sva sredstva koja se uprihoduju ulažemo dalje u kino. I onda nam pošalju dopis da izađemo 1. lipnja, a oni će sve renovirati u šest mjeseci, iako znamo da ni u kakvom proračunu nije predviđen novac za renoviranje kina. Što to uopće znači za buduće manifestacije, za Animafest koji se treba otvoriti 2. lipnja? Ako mi izađemo, tko će održati taj program?', pita Matić, dodajući da su djelatnici ZFF-a još prije dvije godine čuli da će Kino Europa postati narodnjački klub, a nitko ih nije razuvjerio.

Kaže da su organizatorima Festivala tolerancije rekli da zbog odnosa Grada prema ZFF-u trenutno nisu u stanju provesti taj program. Inače, Festival tolerancije u Kinu Europa koristi besplatne termine Grada Zagreba, temeljem ugovora prema kojemu ZFF mora Gradu osigurati 20 termina godišnje. Od 20-ak festivala, jedino je Festival tolerancije dobio pravo na besplatno korištenje.

U ZADNJI ČAS

Festival tolerancije seli u SC

U međuvremenu, Festival tolerancije dogovorio je da će se umjesto u kinu Europa, otvorenje Festivala održati u nedjelju u 19 sati u kinu Studentski centar u Zagrebu, a sav ostali program predviđen za održavanje u kinu Europa bit će prebačen u druge prostore - o čemu će organizatori naknadno obavijestiti javnost.

Što se tiče renovacije, direktor ZFF-a tvrdi da je ZFF već pet godina nastoji probuditi dobru volju u Gradu Zagrebu da se to pokuša zajednički odraditi, upravo da se ne bi prekidao program.

'Započeli smo renovaciju i nudili smo im najnormaniji odnos, da prihvate plan renovacije zajedničkim snagama u terminima kad je dvorana zatvorena, da ne ispaštaju program i posjetitelji. Moglo se raditi paralelno, naravno da Grad sudjeluje svojim sredstvima, ali nudili smo i da mi pronađeno novce, od sredstava EU-a do varijante da novac od najamnine uložimo u renovaciju i razvoj. Evo, prema ugovoru trebali smo u održavanje uložiti dva milijuna kuna, jer je kino bilo 'rupa' kad smo ga preuzeli, a mi smo u posljednjih 10 godina uložili pet milijuna kuna. Sve to Grad Zagreb je priznao, sve su račune dobili, a da smo kompletno izvršili ugovor 10 puta više od predviđenog priznao je Ured za kulturu kada ga je vodio Ivica Lovrić i kada ga je vodila Ana Lederer. Sve imamo napismeno', nabraja Boris T. Matić u dahu.

Ponavlja da su još uvijek u nevjerici i da ih šokira to što nitko u Gradu Zagrebu ne obraća pozornost na posjetitelje i djelatnike Kina Europa, koji su cijelo desetljeće gradili i izgradili najprominentnije mjesto za kulturna događanja u Zagrebu.

'Mučno je sve to. Teško je gledati suze djelatnika, među kojima su i majke s djecom koje gube posao i školovani kino projekcionist kojemu treba sedam mjeseci do penzije, a sad će ga Bandić otjerati', zaključuje Matić.