sinoć

Kazalište Kerempuh otvorilo sezonu predstavom 'Subota, nedjelja, ponedjeljak'

26.09.2023 u 09:41

Bionic
Reading

Satiričko kazalište Kerempuh otvorilo je u ponedjeljak novu sezonu premijerom predstave 'Subota, nedjelja, ponedjeljak' talijanskog dramatičara, glumca i redatelja Eduarda de Filippa u režiji Paola Magellija

Komedija "Subota, nedjelja, ponedjeljak", izvedena u prijevodu Branke Rakić te u adaptaciji i dramaturgiji Željke Udovičić Pleština, premda je napisana početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća bavi se nizom i danas važnih tema poput nedostatka komunikacije među bračnim partnerima, traženja ravnoteže između posla i obitelji, položaja žene u obitelji i društvu ili sukoba generacija.

Obiteljski odnosi razotkrivaju se kroz niz situacija tijekom jednoga vikenda u čijem je središtu nedjeljni ručak u domu obitelji tradicionalne napolitanske obitelji Priore. Tu će se okupiti Rosa i Pepino, glume ih Linda Begonja i Dražen Čuček te njihova djeca Rocco, Roberto i Giulianella (Filip Detelić, Davor Kovač i Josipa Anković), a pridružit će im se i Pepinova sestra Amelia (Anita Matić Delić), djed Antonio (Vilim Matula), susjedi Ianiello (Hrvoje Kečkeš i Branka Trlin) i drugi gosti.

'Subota, nedjelja, ponedjeljak' Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Šarolikost plejade likova, kako je u kazališnoj knjižici napisala je Udovičić Pleština, uvodi nas u "bogat i često turbulentan svijet razgranatih obiteljskih i inih odnosa dok se prepliću niti njihovih sudbina i međusobnih veza".

Svijet predstave, istaknula je, "poslužio je kao mikrokozmos društva, odražavajući promjenjiva vremena i složene odnose koji definiraju ljudsku egzistenciju. Istražujući partnerske odnose, obitelj, tradiciju, modernost i osobne ambicije, drama nudi nijansirano razumijevanje izazova i kompleksnosti s kojima se ljudi suočavaju u svojoj potrazi za srećom i ispunjenjem".

U ostalim ulogama nastupili su Mia Anočić-Valentić, Igor Jurinić, Matija Šakoronja, Marko Makovičić, Vedran Mlikota, Damir Poljičak, Ana Maras Harmander i Karlo Mlinar.

Autor scenografije je Miljenko Sekulić, kostime je osmislila Marita Ćopo, autori glazbe su Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, autor video projekcija Ivan Marušić Klif, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a koreografkinja za ples mambo Tamara Despot.

Eduardo de Filippo (1900.-1984.) glumiti je počeo s bratom i sestrom, s kojima je 1932. osnovao kazališnu družinu. Autor je niza komedija, kao što su "Božić u kući Cupiellovih", "Milijunaški Napulj", "Umijeće komedije" i "Filumena Marturano", u čijim je izvedbama i glumio. Surađivao je s Luigijem Pirandellom te glumio u filmu Vittoria de Sice "Napuljsko zlato".