POTICANJE KULTURE ČITANJA

Kako povezati obitelj na spontan, zabavan i jeftin način

03.09.2014 u 11:33

  • +11

Udruga Vestigium

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

U svrhu promicanja kreativna, zdrava i kvalitetna načina života, zagrebačka Udruga Vestigium nudi niz besplatnih radionica, pripovijedanja, čitanja priča te poezije na raznim jezicima svijeta

'Kako možemo očekivati da su djeca zadovoljna i sretna, kad im potrebe nisu prepoznate i zadovoljene? Kako da im roditelj priušti kvalitetno provođenje slobodnog vremena, kad se to vrijeme skupo plaća ili ni sam nema vremena jer je predugo na poslu. Zašto djeca postaju sve veći ovisnici o modernim tehnologijama – TV, internet, mobiteli...', zapitali su se članovi Udruge Vestigium, osnovane 2011. s ciljem poboljšanja kvalitete života na zdrav i kreativan način te promicanja humana, zdrava i prirodna načina života.

Predsjednica Udruge Irena Borovina istaknula je dobrobiti stjecanja rane navike čitanja.

'Mnogi važni dokumenti i strategije vezane uz čitanje naglašavaju da je upravo metoda glasnog čitanja ključna za razvijanje čitateljskih navika i kasniji uspjeh u školi te općenito uspjeh u stjecanju znanja i vještina. Glasno čitanje djeci često služi i prevenciji poteškoća u čitanju koje se mogu javiti već u najranijoj dobi.

Glasno čitanje stavlja knjige u središte pažnje te ih predstavlja kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva. Djeca, koja od najranije dobi nauče vrijednost knjiga najčešće postanu vrsni samostalni čitatelji. Čitanjem se proširuje dječji vokabular i proširuje opće znanje, omogućava upoznavanje s književnim jezikom koji se znatno razlikuje od svakodnevnog govora te na taj način djeca bolje razumiju složene rečenične strukture i razvijaju kognitivne sposobnosti.

Čitanje povezuje obitelj, na opušten, spontan, zabavan i jeftin način. Djeca i roditelji koji naglas čitaju zajedno stvaraju čvršću vezu od onih koji to ne rade, a povezanost roditelja i djece izuzetno je važna u izgradnji zdrava i stabilna psihološkog profila djeteta.

Čitanje poboljšava našu sposobnost da slušamo, posebno ako čitamo naglas. Vrijedi i obrnuto – sposobnost slušanja pozitivno utječe na čitanje.

Iako djeluje pasivno, čitanje je sve osim toga: izaziva nam um da se uvijek i iznova fokusira, a takvu sposobnost koncentracije zatim lakše primjenjujemo u drugim aktivnostima', opisuje Borovina

Stoga su članovi Udruge Vestigium ušli u projekt ostvarivanja brojnih interaktivnih radionica kojima promiču čitanje i kreativno izražavanje.

Put oko svijeta s knjigom

Jednomjesečne radionice pripovijedanja i čitanja priča Put oko svijeta s knjigom vodi nas preko narodnih priča na razne kontinente te djeca uče ponešto i o raznim zemljama, ljudima i njihovim kulturama. Kroz priče dotaknut ćemo se i godišnjih doba te blagdana. Glazbenim mjesecom djeca će upoznati specifičan instrument nekog kontinenta – npr. australski didgireedoo ili afričke djembe. Nakon ispričane ili pročitane priče slijedi razgovor o pročitanom te kreativna radionica na temu ispričanog (likovno ili dramsko stvaralaštvo).

Radionice se odvijaju subotom u jutarnjim satima 10 - 12 sati u prostoru Udruge (Vrbani, Rudeška cesta 142) ili, kada vrijeme dopušta, na otvorenom u parku ispred prostora koji su uredili članovi udruge i djeca iz četvrti.

Jezična degustacija

Jednomjesečne radionice čitanja poezije na raznim jezicima svijeta, poeziju čitaju izvorni govornici ili profesori jezika te nam uz poeziju predstavljaju dio kulture i običaja zemlje koju predstavljaju.

Radionice se odvijaju jedan dan u tjednu u popodnevnim ili večernjim satima u prostoru Udruge i zamišljene su kao poticajno obiteljsko druženje.

Zelena slikoknjižnica

Knjižnica koja ima ekološku notu, jer prikupljamo stare slikovnice i knjige, koje članovi i korisnici programa udruge mogu slobodno posuđivati i razmjenjivati, a na kraju godine dio će se slikovnica i knjiga darovati potrebitim ustanovama ili obiteljima. Na police od paleta koje su izradili članovi udruge prikupljamo slikovnice i knjige. Obitelji mogu donijeti, razmijeniti ili posuditi slikovnice koje su njihovoj djeci dosadile.

Ciljevi su projekta razvijanje čitateljskih navika, povezivanje obitelji, poticanje obitelji i djece na kvalitetnije provođenje slobodna vremena, smanjenje ovisnosti o modernim tehnologijama, poticanje kreativnog izražavanja, ekološke osviještenosti, izražavanja sposobnosti i potreba, razmjene iskustava, jačanje samopouzdanja i osobnosti, motivacije i interesa, poticanje na dijalog umjesto nasilja, prihvaćanje drugih kultura, podizanje razine tolerancije i snošljivosti.

Prijave za uključivanje u program koji je besplatan: udruga.vestigium@gmail.com ili 0958561270