DO 15. OŽUJKA

Kabinet grafike HAZU raspisao natječaj za hrvatski trijenale crteža

14.02.2018 u 13:57

Bionic
Reading

Raspisan je natječaj za prijavu radova za 5. hrvatski trijenale crteža, kojega organizira Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), nastavljajući tradiciju prezentacije i promocije djela hrvatskih umjetnika s ciljem afirmiranja crteža kao samostalne likovne discipline te poticanja stvaralaštva u tom mediju

Radove prijavljene na javni natječaj, koji je otvoren do 15. ožujka, žiri će odabrati po kriteriju izvrsnosti i u skladu s propozicijama reguliranim Pravilnikom, ističu iz Kabineta grafike. Autorica koncepcije Trijenala je Slavica Marković.

Ovogodišnji trijenale se temelji na autorskom konceptu sučeljavanja antologijskih crteža Miroslava Kraljevića iz fundusa Kabineta grafike i suvremenih intimnih crteža maloga formata sedmero odabranih suvremenih umjetnika različitih generacija, od Biserke Baretić i Zlatka Kesera, do Mirjane Vodopije, Davora Vrankića, Tomislava Buntaka, Ines Matijević-Cakić i Ive Ćurić.  

Izložbe ovogodišnjeg trijenala crteža bit će postavljene u prostorima Kabineta grafike HAZU, u Galeriji Forum, te u Dvorani X Strossmayerove galerije starih majstora.

Žirirane izložbe bit će otvorene od 1. lipnja do 23. lipnja u svim prostorima, a središnji autorski koncept (Sučeljavanja – Kraljević i sedmero odabranih autora) od 1. lipnja do 15. srpnja.

Trijenale će obilježiti i polustoljetnu obljetnicu pokretanja Zagrebačke izložbe jugoslavenskoga crteža, koja je od 1968. bila ključna manifestacija crtačke umjetnosti u regiji.

Tijekom četvrt stoljeća organiziranja bijenalnih, a od 1996. godine trijenalnih izložbi, predstavljen je širok raspon poimanja i ostvarenja crteža, često na granici između crteža i slike, crteža u prostoru i objekta, crteža svjetlom i instalacije, crteža koji ispisuje stroj, kompjutorskog crteža i grafike, crteža i brojnih opcija device arta.

Pravilnik Trijenala i prijavnicu autori mogu preuzeti u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Društvu likovnih umjetnika i na službenoj stranici.