MONTAŽSTROJ: 'SRCE MOJE KUCA ZA NJU'

Juniorke lude za nogometom, seniorke na burzi

19.01.2010 u 16:11

Bionic
Reading

Uoči premijere predstave 'Srce moje kuca za nju' porazgovarali smo s protagonisticama ovog projekta Montažstroja i Plesnog centra Tala

Dok se juniorska ekipa zabavlja uz narodnjake oboružana nacionalnim simbolima, seniorski postav svoju životnu utakmicu igra na zavodu za zapošljavanje. Kad ćemo prihvatiti činjenicu da je u Hrvatskoj skoro tristo tisuća nezaposlenih i da je to stvarna slika zemlje, a ne euforija radi 3:2 na Wembleyu 2007, neka su od pitanja kojima se bavi predstava 'Srce moje kuca za nju' skupine Montažstroj.

Kad je Montažstroj prije 20 godina započinjao kao 'Hrvatsko nogometno kazalište', inspirirao ih je rad Kazimira Maljeviča i njegova fascinacija nogometom pa su povodom zagrebačke retrospektivne izložbe tog umjetnika izveli performans odjeveni u suprematističku odjeću.

Dvadeset godina kasnije to 'nogometno kazalište' na pozornicu zagrebačkog HNK postavlja predstavu o nogometu, točnije o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i svenarodnoj fascinaciji njihovom pobjedom nad Engleskom na Wembleyu.

Dva desetljeća kasnije, odjeveni su u dresove hrvatske reprezentacije i pitaju se tko ili što danas predstavlja Hrvatsku. Kad bismo morali birati koja nam je slika draža, malo tko bi danas odabrao Maljeviča, umjetnost, svojevrsnu ekskluzivu da u svom gradu vidi rijetko izlagane radove tog avangardnog umjetnika.

Kao što i predstava kaže, odabrali smo vatrenih jedanaest, oni su reprezentanti Hrvatske, u stvarnosti zemlje koja ima skoro tristo tisuća nezaposlenih, a koja će uz narodnjake radije odabrati tekmu nego rješavanje problema prenapučenosti zavoda za zapošljavanje. Na taj problem nije zažmirio redatelj Borut Šeparović i barem za potrebe jedne predstave s burze je skinuo seniorsku momčad, jedanaest sredovječnih žena koje svoju domovinu ne vole ništa manje nego hrvatski nogometaši, i njihovo srce kuca za Hrvatsku, no razočarane su što ta Hrvatska i njezina vlast ne čine ništa za njih. Jedanaest žena odlučilo je svoje priče o nezaposlenosti iznijeti na teren.

Uz seniorski koji nastupa u drugom poluvremenu, u predstavi prvo poluvrijeme igra i juniorski postav, a sudeći prema riječima mlađih odabranica repke, one strepe pred neizvjesnom budućnošću, jer ono što vide na terenu, što vide u biografijama svojih starijih kolegica, izvjesna je i njihova budućnost. 'I ti i ja sutra možemo završiti u drugom poluvremenu', rekla je Ana Stunić, voditeljica showbiz emisije 'Red Carpet', koja će bez ustručavanja reći da se voditeljstvom bavi kako bi imala od čega preživjeti, a da u kazalištu i s Montažstrojem nastupa iz ljubavi.