'KLASIK ENGLESKE KNJIŽEVNOSTI'

Julian Barnes dobio Bookera

19.10.2011 u 09:24

Bionic
Reading

Julian Barnes dobitnik je ovogodišnje nagrade Man Booker za svoj roman 'The Sense of an Ending', izvijestio je u utorak BBC

Barnes, 65-godišnji londonski pisac kojem je najuglednija britanska književna nagrada izmakla u prethodne tri nominacije, na kladionicama je slovio kao 'favorit za pobjedu'.

'To je lijepo napisana knjiga. Mislili smo da je to knjiga koja govori ljudskom rodu u 21. stoljeću', izjavila je bivša šefica obavještajne službe MI5 Stella Rimington, predsjednica žirija ovogodišnje nagrade.

Barnes je nazočio dodjeli nagrade, vrijedne 50.000 funti, u londonskoj dvorani Guildhall.

Sa 150 stranica najkraći roman od šest finalista, 'The Sense of an Ending' je priča o prijateljstvu iz djetinjstva i nesavršenosti sjećanja.

Pripovijeda je sredovječni muškarac, Tony Webster, koji se osvrće na puteve koji su on i njegovi prijatelji prošli, dok ga prošlost sustiže preko ostavljenog dnevnika.

Pobjednički roman, rekla je Rimington, ima oznake 'klasika engleske književnosti'.

Ostali nominirani za nagradu Man Booker su Carol Birch, Kanađani Patrick DeWitt i Esi Edugyan, te debitanti Stephen Kelman i AD Miller.

Barnes je u uži izbor za nagradu ušao 1984., 1998. i 2005. godine, ali bez uspjeha.

Julian Barnes prevođen je na hrvatski jezik, a tportal nedavno je objavio književnu kritiku autobiografsko-esejističkih zapisa o smrti 'Nema razloga za strah'

Barnesov govor nakon proglašenja