PREDSTAVE U ZKM-U

Jugoslovensko dramsko pozorište idući tjedan u Zagrebu

08.11.2013 u 10:45

Bionic
Reading

Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda gostovat će u utorak 12.studenog i u srijedu 13.studenog u Zagrebu, gdje će u Zagrebačkom kazalištu mladih u sklopu ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u izvesti predstave 'Gospođica po romanu Ive Andrića u režiji Gorčina Stojanovića te 'Othello" Williama Shakespearea u režiji Miloša Lolića

Predstava "Gospođica" nastala je prema dramatizaciji Marka Foteza, napisanoj 1962., no nikada prije nije izvedena u JDP-u. Podijeljena, kao i Andrićev roman, na dva dijela - sarajevski i beogradski - radnja predstave događa se u doba velikih potresa i promjena na kraju devetnaestog i na početku dvadesetog stoljeća te u godinama poslije Prvog svjetskog rata i propasti dvaju velikih carstava. U tim se okolnostima odvija uzbudljiva životna priča Rajke Radaković, jedne od velikih Andrićevih junakinja.

Ona prikazuje sudbinu žene koja je, stalno s mukom pokušavajući razumjeti vremena koja se mijenjaju i uzburkan svijet u kojemu živi, sve posvetila nastojanju da ispuni davni, težak očev zavjet i tako, grozničavo štedeći i strasno stječući, čitav život provela bez ljubavi i prave radosti, otuđena i sama, sve do tragičnog kraja.

Gospođicu glumi Nataša Ninković, Vojislav Brajović njezina oca, a glumački ansambl još čine Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo i Dejan Dedić. Na repertoaru ZKM-a je u utorak 12. studenog.

Shakespeareov "Othello", jedna od četiri velike tragedije toga pisca, besmrtna je priča o ljubomori, strasti, zavisti i mržnji s Vojinom Ćetkovićem u ulozi Othella i Nikolom Đuričkom u ulozi Jaga i u režiji Miloša Lolića kojeg smatraju jednim od najuspješnijih i najuzbudljivijih srpskih redatelja mlađe srednje generacije.

Kako se navodi u najavi predstave na mrežnim stranicama JDP-a, poslije tri sezone koje je proveo režirajući u Austriji, Sloveniji i Njemačkoj, velikih uspjeha i nagrada na festivalima kao što su Borštnikovo srečanje (2011.), Bayerische Theatertage (2012.) i 46. Bitef, kao i glavne austrijske kazališne nagrade Nestroy za najboljeg mladog redatelja u 2012., Lolićev povratak sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta istovremeno je i njegov prvi susret s najvećim dramskim piscem svih vremena.

"U osnovi Jagovih motiva mora biti ona primarna taština, ali ovdje nije riječ o osveti, pakosti, koristi - ovdje je postupak nerazumljiv, nadilazi razum. A opet, inicijalno zlo je tako sitno, skoro svakodnevno: uništiti jedan odnos. Riječ je o dramskom liku koji na scenu donosi autentičnu psihološku uvrnutost, no posebno mjesto u povijesti zaslužio je time što ledenim izravnim obraćanjem dijeli svoj zlokobni plan s publikom. Njegov susret s publikom budi odgovornost u pojedinačnom, potpuno intimnom, privatnom, osobnom apsurdu. Jer on više nije medijator, više je izaslanik, on je naš agent, izravno nas predstavlja, naš senator. Zato za Jaga ne postoji naš obrambeni četvrti zid. Mi smo ti koji su naručili vivisekciju ljubavi prije nego što je izjede kuga", napisao je Lolić o predstavi.

Uz Ćetkovića i Đurička u predstavi još glume Milena Živanović, Branislav Lečić, Goran Daničić, Radovan Vujović, Dubravka Kovjanić, Ljiljana Međeši, Nikola Rakočević, Dubravko Jovanović, Stefan Bundalo, Dejan Dedić i Ivan Pantović. U ZKM-u je na programu u srijedu 13. studenog.