od 15. do 18. rujna

Jubilarno izdanje Art Zagreba na Akademiji likovnih umjetnosti

  • Autor: V. Ba. / Hina
  • Zadnja izmjena 01.08.2022 15:22
  • Objavljeno 29.07.2022 u 13:01
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Sajam umjetnina Art Zagreb održat će se od 15. do 18. rujna na Akademiji likovnih umjetnosti

Ovogodišnje, peto izdanje sajma kulminacija je suradnje započete 2019. od kada ALU na Art Zagrebu organizira izložbe studenata likovnih akademija iz Hrvatske i svijeta.

Međunarodni sajam suvremene likovne umjetnosti prvi put se održava u samom središtu Zagreba. U zgradi Akademije će biti sajam i izložbeni dio, a u Parku skulptura filmske projekcije, predavanja, paneli, radionice i glazbeni program.

Poziv za sudjelovanje otvoren je do 8. kolovoza galerijama, umjetničkim organizacijama, udrugama, individualnim autorima, a sudionici će biti objavljeni 15. kolovoza, izvijestili su organizatori.

Za razliku od prijašnjih izdanja umjetnine će se izložiti u slikarskim i kiparskim klasama, prostoru koji ima visoke stropove i puno svjetla, tijekom četiri dana postati jedinstveno mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti i svih ljubitelja umjetnosti.

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske organizira izložbu "Fakcija i fikcija" kao rezultat praktikuma za povjesničare umjetnosti.

Povodom ruske agresije na Ukrajinu, Art Zagreb u suradnji s Udruženjem ukrajinskih galerista, predstavit će ukrajinske galerije i radove umjetnika nastale od početka rata.

Za vrijeme Art Zagreba, Akademija likovnih umjetnosti organizirat će svoj program pod nazivom ALU Perspektiva 2.

Izložba "Petolik" predstavit će radove likovnih akademija iz četiri države — Hrvatske, Indije, Kine i Srbije, dok će likovne akademije Zagreb, Osijek i Rijeka predstaviti najbolje radove studenata i specifičnosti svojih nastavnih programa.

Indijska Nacionalna umjetnička akademija iz New Delhija predstavit će se multimedijalnom izložbom studenata, Kineska akademija umjetnosti u Hangzhou predstavit će se radovima hrvatskih studenata diplomskog studija na Internacionalnom fakultetu, a Fakultet likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu radovima nagrađenih diplomanata generacije 2021/22.

Organizirat će se obilasci Ljevaonice umjetnina ALU i sedam ateliera renomiranih likovnih umjetnika mlađe i starije generacije u centru Zagreba.

Park skulptura dodatno će obogatiti instalacije profesora ALU, te video projekcije profesora i studenata ALU na zgradi Akademije i Slave Raškaj.

Galerija Šira održat će skupnu izložbu radova studenata ALU Zagreb u sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnutka Odjela za konzerviranje i restauriranje umjetnina ALU.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!