NE PROPUSTITE

Jubilarni 40. rođendan Lisinski slavi bogatom koncertnom sezonom

13.09.2013 u 13:27

Bionic
Reading

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u sezoni 2013./2014. slavi 40 godina postojanja, a njezin ravnatelj Dražen Siriščević najavljuje slavljenički program klasičnih koncerata i drugih glazbenih događanja kojima će ta kulturna institucija pod sloganom "XL - Četrdeset neprocjenjivih" dostojno obilježiti važan jubilej.

"U tih se 40 godina Dvorana pozicionirala kao središte kulturnih zbivanja ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj. Za obljetnicu smo željeli napraviti program koji će obuhvatiti kompletan svijet glazbe, sve ono najbolje što možemo naći u svijetu i na domaćoj sceni, od manjih komornih orkestara, pa sve do najvećih opera i oratorija", kazao je DraženSiriščević. Sastavljajući program koji bi predstavljao presjek svega što se u dvorani održavalo u proteklih 40 godina, Lisinski želi poručiti da će i sljedećih 40 biti jednako dobro, dodao je.

Posebno je ponosan na program "Lisinski subotom", koji ove godine donosi 12 koncerata a otvara ga 28. rujna "Ratni rekvijem" Benjamina Brittena u zajedničkoj izvedbi 300-tinjak glazbenih umjetnika Zagrebačke filharmonije, Komornog orkestra Sarajevske filharmonije te Zborova iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Ideja je bila, u povodu stotinu godina od rođenja slavnog britanskog kompozitora i u skladu s porukom njegovog impresivnog "Ratnog rekvijema", po prvi puta u novijoj povijesti spojiti na jednoj pozornici glazbenike iz te četiri zemlje, pojasnio je Siriščević. "Time želimo odaslati poruku ljubavi i povezivanja", poručio je.

U listopadu slijedi nastup Njemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina pod ravnanjem Tugana Sokhieva i uz solistički nastup ruskog glasovirskog virtuoza Borisa Berezovskog. Američki violinist i dobitnik Grammyja Joshua Bell nastupit će također u listopadu s jednim od najboljih komornih sastava svijeta Academy of St Martin in the Fields.

U programu su i planetarno poznati komorni ansambl solista Bečke i Berlinske filharmonije The Philharmonics, BBC Philharmonic s dirigentom Juanjom Menom i mladim udaraljkašem Martinom Grubingerom, te slavni francuski orguljaš, "Messi od orgulja" Daniel Roth. Nakon dugih pregovora u Zagrebu će gostovati i Češka filharmonija pod ravnanjem Jirija Belohlaveka, s programom koji Siriščević najavljuje kao veličanstveni doživljaj. U godini Verdija i Wagnera Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu izvest će program njihove sakralne glazbe, a Zagrebački gitarski trio u Lisinskome će obilježiti 30 godina postojanja.

Kao posebnu poslasticu za kraj sezone Siriščević najavljuje nastup mlade ruske sopranistice Julije Ležneve u svibnju iduće godine. Svjetska glazbena senzacija u Hrvatskoj će prvi put nastupiti uz ansambl Il Giardino Armonico.

Središnje događanje obljetničke sezone bit će trodnevno obilježavanje Dana dvorane 28., 29. i 30. prosinca. Ove godine, u Lisinskome će svirati Ivo Pogorelić sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. Na sam Dan dvorane 29. prosinca bit će upriličene dvije produkcije "Carmine Burane" Carla Orffa, s klavirima i udaraljkama. Za dirigentskim će pultom biti maestro Vladimir Kranjčević, koji je u Lisinskome dirigirao "od samih početaka".

"Htjeli smo napraviti most između mladih generacija onih koji su danas u naponu snage i danas nose kompletnan glazbeni repertoar, te ih povezati s onima koji su ovu dvoranu 'izgradili' i dali joj dignitet svojim umjetničkim interpretacijama", kazao je Siriščević. Uz Kranjčevića, nastupit će na klaviru jedna od najistaknutijih hrvatskih pijanistica Pavica Gvozdić, koja je svirala i na otvorenju Dvorane davne 1973., te proslavljeni klavirski virtuoz Vladimir Krpan. U povodu velike obljetnice, kao spomen na rane dane kada su Dani dvorane uvijek bili otvoreni za sve, barem jedan od tih koncerata bit će besplatan za sve građane Zagreba. Trećega dana održat će se tradicionalni Filharmonijski bal zagrebačke Filharmonije.

Program "Metropolitan u Lisinskom" u sezoni 2013./2014. donosi deset prijenosa vrhunskih glazbenih doživljaja iz srca New Yorka. Među ostalim, u programu su "Evgenij Onjegin" Čajkovskoga pod ravnanjem maestra Valerija Gergijeva i trenutno jednom od najpoznatijih svjetskih sopranistica Annom Netrebko, te djela Šostakoviča, Puccinija, Verdija, Dvoraka, Borodina, Masseneta, Mozarta i Rossinija.

Novi ciklus jazz projekata Hrvatskog društva skladatelja pod nazivom Jazz.hr donosi u Lisinski pet koncerata vrhunskih domaćih i svjetskih jazz glazbenika, a otvorit će ga u petak 20. rujna mladi talijanski saksofonsko-klavirski duo Francesco Cafiso & Mauro Schiavone.

Lisinski nastavlja suradnju i sa Zagrebačkom filharmonijom, čiji Crveni, Bijeli, Plavi i Regionalni ciklusi ponovno donose raznolik program. Ciklus počinje u petak 27. rujna gostovanjem Bečke filharmonije, jednog od najpoznatijih simfonijskih orkestara svijeta koji će pod ravnanjem dirigenta Lorina Maazela izvoditi djela Čajkovskoga i Šostakoviča.

Dražen Siriščević

Tu su i Cantus Ansambl, Mladi u Lisinskom & HDGU, "Majstorski ciklus" Simfonijskog orkestra HRT-a, "Sfumato" ciklus Zbora HRT-a, te zajednički "Kanconijer". Niz raznovrsnih programa vrhunske glazbe, gostovanja slavnih dirigenata, glazbenih virtuoza i vokalnih solista, dopunjuje i doza komedije - Mala dvorana Lisinskog ugostit će britanskog stand-up komičara Dylana Morana, te Kazalište PlanetArt i Teatar Gavran, Oliver Dragojević tamo će promovirati svoj novi album, a povodom četrdeset godina uspješne karijere u Lisinskome će nastupiti i sarajevski bend Teška industrija.

Koncertna sezona u Lisinskome počinje već 19. rujna nastupom jednog od najvećih svjetskih pijanista današnjice Jevgenija Kissina. Kissin će u Zagrebu gostovati u sklopu ciklusa Svijet glazbe Koncertne direkcije Zagreb, koji donosi još četiri nastupa vrhunskih svjetskih glazbenika.