vladar KRIMIĆA

Jo Nesbø dolazi u Hrvatsku

21.03.2018 u 13:43

Bionic
Reading

Najpoznatiji svjetski pisac trilera Jo Nesbø, čiji su romani prevedeni na 50 jezika i prodani u više od 40 milijuna primjeraka, napokon dolazi u Hrvatsku, gdje će boraviti od 8. do 11. svibnja, izvijestio je njegov hrvatski izdavač Fokus

U organizaciji izdavačke kuće Fokus, Nesbø dolazi u sklopu svjetske promocije novog romana 'Macbeth', koji Fokus u Hrvatskoj objavljuje u isto vrijeme kad i ostali izdavači diljem svijeta.

Nakon 'Šišmiša', 'Žohara', 'Crvendaća', 'Nemeze', 'Đavolje zvijezde', 'Spasitelja', 'Snjegovića', 'Leoparda', 'Fantoma'', 'Policije' i 'Žeđi' – kojima je glavni lik neprilagođeni detektiv Harry Hole – te 'Sina', 'Ponoćnog sunca', 'Krvi na snijegu' i 'Lovaca na glave', najnoviji Nesbøov roman Macbeth posveta je velikanu svjetske književnosti Williamu Shakespeareu.

Pozdrav pisca Izvor: Društvene mreže / Autor: Fokus

Nesbø će u Hrvatskoj održati dvije promocije 9. svibnja u Zagrebu, gdje će Macbetha hrvatskoj publici predstaviti u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, te 10. svibnja u Zadru, u Gradskoj knjižnici Zadar.

Macbeth Joa Nesbøa suvremena je verzija krvave drame Williama Shakespearea iz 1606. godine. Norveški pisac, kojeg još nazivaju kraljem trilera, Shakespeareove se drame prihvatio u sklopu projekta Hogarth Shakespeare osmišljenom u povodu 400. obljetnice smrti velikoga engleskoga pisca u kojem je osam suvremenih autora – uz Nesbøa i Margaret Atwood, Gillian Flynn, Tracy Chevalier, Jeanette Winterson, Howard Jacobson, Anne Tyler i Edward St. Aubyn – preradilo velika djela Williama Shakespearea.

NESBØOV MACBETH

Svoju verziju Macbetha Nesbø smješta u neimenovani lučki grad na početak sedamdesetih godina 20. stoljeća. U tom propalom industrijskom središtu na čelo policije dolazi Duncan, odlučan obračunati se s narko-bandama i dugogodišnjom korupcijom koja je tijekom desetljeća službe njegova prethodnika policiji posve vezala ruke.

Duncan se nastoji okružiti dokazano nekorumpiranim policajcima, zbog čega na mjesto trećeg čovjeka u policijskoj hijerarhiji dovodi Macbetha, dotadašnjeg zapovjednika specijalaca. Potaknut napredovanjem, lažnim predviđanjima šefa narko-mafije Hekate te ambicijama svoje ljubavnice i vlasnice kasina Lady, Macbeth smišlja urotu da bi dospio na samo čelo policije i preuzeo vlast u cijelom gradu. Na tom putu neprestano raste broj onih koje treba ukloniti.

Surov, mračan, uzbudljiv i na trenutke potresan, Nesbøov roman iznova problematizira temu vječne borbe za moć i cijene koju je čovjek za nju spreman platiti. Pritom autor majstorski plete priču vješto se referirajući na Shakespeareov klasik.