40 godina kasnije U ZAGREBU

Jeste li znali da je najveće hitove legendarnog benda Boba Geldofa bilo moguće kupiti samo u Jugoslaviji?

05.03.2020 u 13:00

Bionic
Reading

Boomtown Rats će po prvi puta uživo pjesme s novog albuma Citizens of Boomtown svirati na zagrebačkom nastupu, s obzirom da će biti objavljen dan ranije. Zanimljivo je da je prva kolekcija njihovih najvećih hitova objavljena samo za jugoslavensko tržište i danas je veliki diskografski raritet

Irski novovalni band The Boomtown Rats stiže u subotu, 14. ožujka u zagrebačku Tvornicu. Band je osnovan 1975. u Dublinu, a zbog njihove brze, glasne i bijesne glazbe te beskompromisnog stava postali su sastavni dio punk scene, automatski si priskrbivši titulu nepodobnih izvođača, sa zabranama sviranja u vlastitoj zemlji.

The Boomtown Rats su šokirali i inspirirali, stekavši veliku potporu fanova koji suse osjećali nezadovoljno zbog ograničenja koja su nametala crkva i država u suradnji.

Izvor: Društvene mreže

Postali su jedan od najzapaženijih novovalnih bendova krajem sedamdesetih, ponajviše zahvaljujući svjetskom hitu I Don't Like Mondays koji je osvojio prvo mjesto britanske top ljestvice i plasirao se kao hit u 32 zemlje. Uspjehu hita pridonijela je činjenica da je kroz pjesmu opisan stravičan događaj: pucnjavu u srednjoj školi u San Diegu kad je 16-godišnja Brenda Ann Spencer automatskom puškom ubila dvoje odraslih i ranila osmero učenika. Objasnila je poslije da je to napravila jer ne voli ponedjeljke i pucnjava joj je osvježila dan.

Osim te prijelomnice, band je imao hitove s pjesmama Lookin' After No. 1, Maryofthe 4th Form, She's So Modern, Rat Trap i drugima. Svi ti hitovi nalaze se na kompilaciji The Best of The Boomtown Rats, koja je objavljena samo u Jugoslaviji 1981. i priličan je diskografski raritet. Na albumu se nalaze najveće uspješnice s njihova prva tri albuma.

Objavili su ih šest, a dan uoči zagrebačkog koncerta objavit će sedmi i to nakon 36 godina!

Izvor: Društvene mreže

Citizens Of Boomtown sadrži deset novih pjesama s koga je već poznat singl Trash Glam Baby. Publika u Zagrebu imat će tako priliku prva u svijetu čuti nove skladbe na prvom samostalnom koncertu Boomtown Ratsa u 2020. godini.

Pjevač i glavni autor banda je Bob Geldof koji se kasnije proslavio oformljavanjem Band Aida i organizacijom Live Aida te stekao titulu Sira koju mu je dodijelila engleska kraljica. Drugi prepoznatljiv član je JohnnyFingers koji je za klavijaturama nastupao u pidžami, no on se nije priključio bandu u njihovom reunionu 2013.

Band se raspao 1986. zbog učestalih Geldofovih humanitarnih obveza, a pet godina ranije napustio ga je ritam gitarist Gerry Cott, tako da u Zagreb stiže četveročlana postava.

Ulaznice za koncert u Tvornici kulture u prodaji su po cijeni od 200 kn, dok će na dan održavanja za ulaz trebati izdvojiti 220 kn.

Službena prodajna mjesta su Tvornica kulture (Ljudevita Posavskog 1), Aquarius CD shop (Varšavska 13), Dancing Bear (Gundulićeva 7), Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13), prodajna mjesta Entria, kao i www.entrio.hr.