PRAVAC KINO TUŠKANAC

Jeste li ikad poželjeli ući u sliku? Odsad i to možete

18.03.2017 u 19:24

Proljetna konvergencija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mislav Rubić/Zagreb Art Kolektiv

Bionic
Reading

U subotu 25. ožujka u kinu Tuškanac bit će predstavljen jedinstven umjetničko-modni projekt 'Proljetna konvergencija' koji objedinjuje slikarstvo, modu, film i glazbu. Posjetitelji će imati priliku pogledati akrile na platnu američkog slikara sa zagrebačkom adresom Johnathana Robertsa, proljetnu kolekciju modne dizajnerice Dore Rubić (Modni salon Dora) koja je nadahnuta tim djelima, kao i premijeru kratkog impresionističkog filma nastalog prema tim istim slikama i modnoj kolekciji, redatelja Gorana Ribarića i direktora fotografije Mirana Krčadinca, priopćili su organizatori iz udruge Zagreb art kolektiv (ZARK)

'Jeste li se ikada toliko oduševili nekom slikom da ste poželjeli ući u nju, biti dio njezine imaginacije, poistovjetiti se s nekim likom ili osjećajem koji budi u vama? Zaljubljenici u umjetnost zasigurno su nebrojeno puta izmaštali tako nešto. Ipak, nekada i ta mašta i imaginacija mogu zaživjeti. Ne dvojeći da spoj dvaju starih zanata s novim tehnologijama neće uspjeti, umjetnički dvojac Johnathan i Dora proizveo je nešto novo i posebno', ocijenila je povjesničarka umjetnosti Daniela Bilopavlović Bedenik.

Komentirajući ovaj jedinstveni umjetnički projekt, navela je da modeli savršenih, jednostavnih linija proizašli iz pera i igle Dore Rubić kao da su vapili za nečim novim i drugačijim, a Johnathanove slike izgledale su idealne za ovakav pokus.

'Zahvaljujući novoj tehnologiji, Johnathanove slike su otisnute u samu tkaninu, a Dorini kaputi proizašli iz tog pokusa upravo su fantastični. Tako su ovi akrili na platnu pronašli svoj drugi život, a proljetna kolekcija prepoznatljivog dizajna dobila je nov pečat. Što je najvažnije od svega – konačan proizvod ponovno je umjetničko djelo.'

Umjetnici Dora Rubić i Johnathan Roberts obrazlažu da žele potaknuti udruživanje talenata i resursa kako bi se izdigli iznad individualnih ograničenja i svijet učinili malo boljim i ljepšim od onoga kakvoga su zatekli.

'I to je osnova konvergencije. Svako od ovih naših umjetničkih djela može funkcionirati i samostalno, no zajedno ona usvajaju i reinterpretiraju najbolje komponente svojih dvojnika u drugim medijima te tako u međusobnoj kružnoj interakciji kreiraju cjelinu koja je puno privlačnija od zbroja njezinih dijelova', navode Rubić i Roberts.

Na predstavljanju projekta u kinu Tuškanac publiku će zabaviti mladi glazbenici iz etno-jazz skupine Balkalar, a dok se veliki druže na prigodnom domjenku, za najmlađe posjetitelje u maloj dvorani kina bit će organizirana besplatna kreativna radionica izrade kolaža pod nazivom 'Luda moda'.

Projekt je organizirala neprofitna udruga Zagreb art kolektiv, a njegovo predstavljanje u kinu Tuškanac pomogli su pokrovitelji Hrvatski filmski savez te Hon-Ing, kao i nekoliko donatora.