ZANIMLJIV KONCEPT

Japanska knjižara kupcima nudi samo jednu knjigu

26.12.2015 u 19:43

Bionic
Reading

Izbor i skladištenje knjiga, između stotina objavljenih naslova godišnje, za japanskog je knjižničara bilo pomalo zbunjujuće pa se odlučio za neobičan koncept knjižare u kojoj svojim klijentima nudi samo jednu knjigu

Knjižara Morioka Shoten otvorena je u svibnju, a iako se nalazi u luksuznoj šoping četvrti Ginza, na zalihama ima više kopija samo jedne knjige. Ponuđeni naslov mijenja se tjedno.

Njezin vlasnik, iskusni knjižničar Yoshiyuki Morioka, prije desetak godina otvorio je knjižaru u kojoj je na zalihama držao preko dvjesto naslova i u kojoj je uobičavao organizirati nekoliko promocija knjiga godišnje.

'Tijekom tih promocija puno bi ljudi posjetilo knjižaru samo zbog jedne knjige. Kako se ta situacija često ponavljala počeo sam vjerovati da knjižara može poslovati i ako nudi samo jednu knjigu', objasnio je kako je došao na ideju Morioka.

No Morioka Shoten kupcima nudi ipak i nešto više od same prodaje. Kako bi kupcima i čitateljima ponudio jači osjećaj 'ulaska u knjigu', Morioka uz prodavanu knjigu organizira i tematske izložbe pa će tako u knjižari izložiti neki cvijet ako se on pojavljuje u knjizi. Osim toga, Morioka će autore i urednike nastojati zadržati u knjižari na druženju s kupcima koliko god je to moguće.

'Koncept ove knjižare stekao je simpatije mnogih ljudi, a brojni gosti pristižu iz cijelog svijeta', rekao je Morioka, koji je do sada u ovoj knjižari prodao oko 2.100 knjiga.