OD 18. DO 21. LIPNJA

Lauba na trećem sajmu 'Nesvrstani' ekskluzivno predstavlja suradnju s Ivanom Kožarićem

13.06.2020 u 10:49

Bionic
Reading

Treće izdanje Boutique Art Faira 'Nesvrstani' okupit će u Laubi - Kući za ljude i umjetnost, od 18. do 21. lipnja vrhunska umjetnička djela samostalnih umjetnika iz 12 galerija, predstaviti suradnju s Ivanom Kožarićem, uz dosad najbogatiji izložbeni, glazbeni i popratni program

Tako će se pod istim krovom smjestiti provjerena ponuda za kolekcionare i ljubitelje umjetnina, koja će u izložbeno-prodajnom programu Nesvrstanih predstaviti radove više od 120 umjetnika, priopćila je Lauba.

Lauba, koja je izlagač i organizator Nesvrstanih, ove godine ekskluzivno predstavlja suradnju s akademikom kiparom Ivanom Kožarićem, kao i najnovije radove nezaobilaznih imena hrvatske suvremene umjetnosti poput Zlatana Vehabovića, Igora Eškinje, Marka Tadića, Kristijana Kožula, Alema Korkuta te u Hrvatskoj rijetko dostupnih radova Miljenka Horvata.

Svoju selekciju umjetničkih radova predstavit će 12 galerija, među kojima su prvi put u Hrvatskoj dvije inozemne galerije - Improper Walls iz Beča i Galerija Y iz Ljubljane. Improper Walls djeluje na bečkoj galerijskoj sceni od 2014. a u Zagrebu će predstaviti radove Anne Breit, Justasa Pranevicusa i Markusa Tozzera. Ljubljanska galerija Y ponudit će radove nekih od najuglednijih slovenskih suvremenih umjetnika srednje generacije - Saše Vrabiča, Ajana Pregla, Tine Dobrajc i Duše Jesih.

Osim navedenih, galerije i zastupljeni umjetnici na Nesvrstanima su: AAC International (Klagenfurt) s radovima Fedora Fischera, Matka Vekića, Nikole Vrljića i Stjepana Šandrka, Galerija Beck iz Zagreba s radovima Vlade Kristla, Vojina Bakića i Gorana Trbuljaka.

Galerija Poola iz Pule predstavit će radove Lovre Artukovića, Bojana Šumonje, Igora Tartaša i Pavla Pavlovića, a zagrebačka Galerija Kranjčar radove Ivana Posavca, Martine Grlić, Mirjane Vodopije i Sandra Đukića.

Zagrebačka Galerija 90-60-90 predstavit će radove Ane Kolege, Line Kovačević, Marijane Stanić i Petre Grozaj, a Galerija Greta iz Zagreba radove Maje Marković, Martine Meštrović i Svena Klobučara.

Galerija Apoteka iz Vodnjana izložit će radove Damira Očka, Dine Zrneca, Silvija Šarića i Tine Gverović, kopivnička Galerija S radove Ivana Kožarića, Sebastijana Dračića, Eugena Fellera i Vlaste Delimar, a Atelieri Žitnjak iz Zagreba radove Borisa Cvjetanovića, Frane Rogića, Hrvoja Mitrova i Predraga Pavića.

Popis sudionika koji izlažu samostalno uključuje i Laubinu selekciju mladih umjetnika.

Mural će izraditi street art umjetnik Lonac

U sklopu popratnoga programa Kuća za ljude bit će i predstavljanja knjiga te predavanja. Tako će se, najavljeno je, u petak, 19. lipnja u 18 sati u Laubi održati kratko, neobično i pomalo apsurdno predstavljanje knjige grafita. Dan kasnije, 20. lipnja u 18 sati bit će panel diskusija o temi 'Što je s tržištem umjetnina srednjoistočne Europe' koju će moderirati Tihana Puc, a sudjelovat će članovi Međunarodnog udruženja za istraživanje tržišta umjetnina srednje i istočne Europe - Petja Grafenauer, Katarina Hergouth, Nataša Ivanović i Andrej Srakar.

Laubino preuređeno dvorište nedavno su muralima obogatili Danijel Žeželj, Miron Milić i Lonac, kojega je pak nedavno Björn Van Poucke uvrstio među 50 najutjecajnijih street art autora, a u dvorištu Laube tijekom Nesvrstanih moći će se pratiti kako Lonac oslikava mural.

Festival će pratiti i glazbeni program nezavisne glazbene scene, pa će na službenom otvorenju, 18. lipnja od 22 sata nastupiti grupa Kensington lima, 19. lipnja Mangroove, a u 20. lipnja Truth ≠ Tribe. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Program su omogućili Gradski ured za kulturu, Turistička zajednica grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Wiener osiguranje, Baumit i Urbane ideje.