DO 6. RUJNA

Jaki aduti za kraj Motovuna u Laubi

03.09.2020 u 12:11

Bionic
Reading

Ovogodišnja neobična karavana Motovun Film Festivala pred samim je krajem svoje posljednje etape. Više nego uspješno izdanje, koje je izmijenjenim konceptom donijelo projekcije u 25 gradova diljem Hrvatske, završit će 6. rujna u Laubi. Iako je cijeli ovogodišnji program visoke kvalitete, motovunska ekipa ostavila je za kraj još nekoliko jakih aduta, najavljuju organizatori

U programu večeras je novi film talijanskog majstora Gabrielea Salvatoresa, autora kultnog 'Mediterranea'.

''Moja luda ljubav' je topla priča o neobičnom putovanju oca i autističnog sina tinejdžera hrvatskom obalom. Publika će u filmu prepoznati hrvatske lokacije na kojima je sniman, ali i domaće glumce u epizodnim ulogama', najavljuju iz MFF-a.

Petak počinje projekcijom slovačkog kino hita 'Svinje' u 19 sati. Riječ je o političkom trileru inspiriranom stvarnim ubojstvom mladog slovačkog novinara i njegove zaručnice zbog istrage povezanosti mafije i političkih moćnika.

Slijedi u 21 sat priča o odlasku, životu u emigraciji i anatomiji jednoga kraja te o teglici ajvara koja služi kao sidro između dvaju svjetova. 'Ajvar' je srpski hit kojeg će u Laubi osobno predstaviti redateljica Ana Marija Rossi i glavni glumac Sergej Trifunović.

U subotu, pretposljednjeg dana revije u Laubi, u 19 sati na rasporedu je film 'Bijelo na bijelom', nagrađen za režiju na Venecijanskom festivalu. Glavni junak, fotograf Pedro za kaznu dobiva zadatak zabilježiti 'stvaranje povijesti' u Ognjenoj zemlji te pritom postaje nevoljki sudionik u estetizaciji sjećanja na kolonizaciju i genocid domorodačkog stanovništva.

Posljednji film na ovogodišnjem festivalskom repertoaru je 'Rocks', o istoimenoj tinejdžerici koja preuzima brigu o malom bratu te uz pomoć prijateljica bježi od socijalne službe i skriva se diljem Londona. Prikazan na festivalima u Torontu, Rotterdamu i San Sebastiánu, 'Rocks' je živopisan portret skupine tinejdžerki koje, odrastajući u metropoli, nadilaze razlike u porijeklima.

Projekciji ovog filma u 21 sat prethodit će dodjela festivalskih nagrada, a nagrađeni filmovi na rasporedu su u nedjelju.

O najboljem filmu u glavnom programu odlučit će glumački žiri u sastavu: Nina Violić, Lana Barić i Goran Bogdan, a osim ove, bit će proglašen i dobitnik nagrade kritičara FIPRESCI te pobjednik u kategoriji kratkih filmova, Najbolji europski kratki film i ove godine ulazi u konkurenciju za nagradu Europske filmske akademije.

Upravo kratki program ove godine u Laubi ima posebnu pozornicu sa slobodnim ulazom. Kratko kino u dvorištu ugostit će i ovog četvrtka, petka i subote po pet sjajnih filmskih minijatura iz programa Motovunski kratki. Dvorište Laube je i poprište popratnog programa. U četvrtak će tako nakon projekcije nastupiti Porto Morto, jedan od trenutačno najtraženijih domaćih bendova, i to u neuobičajenom DJ izdanju semplirajući svoje objavljene i neobjavljene materijale.

Subotu će, pak, zaključiti Gungula, mladi ženski jazz bend kojemu je misija širiti ljubav i pozitivne vibracije.

Cijeli se program odvija u skladu s epidemiološkim preporukama uz poštivanje distance, upotrebu dezinficijensa i preporučeno nošenje maski, podsjećaju iz MFF-a.