(TJE)DAN D U ZAGREBU

Izložbe, sniženja i predavanja za ljubitelje dizajna

10.06.2013 u 16:25

Bionic
Reading

U Zagrebu je počeo Satelitski program međunarodnog festivala dizajna Dan D koji za zaljubljenike u grafički, modni te produkt-dizajn, kao i likovnu umjetnost, donosi pregršt zbivanja u centru grada

Satelitski program Dana D zamišljen je kao novi segment festivala kroz niz različitih popratnih događanja koja trajanje festivala produljuju na čitav tjedan, a odvijaju se ususret vikendu i glavnom dijelu festivala.

Podijeljen je na nekoliko cjelina: D-studios, D-demonstracije, D-shops i popratne izložbe, a odvijat će se na napuštenim gradskim lokalima po središtu Zagreba, dizajnerskim studijima i uredima, dizajnerskim trgovinama te galerijama i muzejima.

U sklopu programa D-studios sve do petka, 14. lipnja, istaknuti zagrebački studiji za dizajn, marketinške agencije, kao i freelance pojedinci i kolektivi otvorit će vrata svojih radnih prostora svim zainteresiranim posjetiteljima.

Neki od njih pripremili su i prigodna, zanimljiva predavanja, manje izložbe i zabavne akcije animiranja dijela grada u kojem rade i obitavaju.

U projektu D-studios sudjeluju: Bruketa&Žinić, Bunch, Dejan Kršić/WHW, Fiktiv, Grupa, Hamper, Manufakturist+đukićpavlović, Parabureau, Rational International, Studio Norma, StanislavHabjan/Petikat, a zajedničko događanje gdje će se predstaviti više različitih kreativnih ureda nazvano Propuh u Donjoj Preradovićevoj na rasporedu je u četvrtak.

Program D-demonstracije oživljava nekolicinu donjogradskih zapuštenih prostora, kroz privremeno dodjeljivanje istih mladim umjetnicima.

Umjesto inicijalno predviđenih više lokacija, program će se odvijati u dva napuštena lokala u samom centru grada, gdje će se održavati 'pop-up' izložbe umjetnika čije radove uglavnom poznajemo s ulica i gradskih pročelja.

Ni autor koncepta (Igor Kuduz), ni sami umjetnici ne znaju što će točno činiti te izložbe, ni kako će izgledati njihovi radovi sve do trenutka dok prostor ne bude fizički zaposjednut. Na adresama Kačićeva 6a i Arnoldova 1 (Britanski trg), u produktivno će parazitirati autori: Zipo, Neven Aljinović Tot, autor vrlo popularnih dugovratih žirafa izvedenih gotovo kaligrafski, u jednom potezu i street art kolektiv 'artu die2', poznat po crno-bijelim naljepnicama s crtežima začudnih likova.

U sklopu programa D-shops sve do nedjelje, 16. lipnja, najpoznatiji zagrebački dućani i prodavaonice 'dizajnerskih’ brandova i potrepština u Zagrebu rade dulje te donose popuste i izložbe. Sudjeluju: Brokula&Ž, I-gle, Intera, Lega-lega, Modus shop, Prostor, Roba, Themelia i UPI-2M.

Ususret vikendu Dana D, gdje posjetitelje čeka dvadesetak izložbi i izložbenih programa, u sklopu ‘Satelitskog programa’ mogu se razgledati izložbe: 'Solid Acts / Design from Croatia' u Centru za dizajn HGK, izložba Berta Teunissena (jednog od predavača diskurzivnog programa Dana D), Domaći krajolici: Hrvatska u Europi, u Etnografskom muzeju.

Za više informacija posjetite internetske stranice.