bez službenog otvorenja

Izložba Željka Kipkea 'Magnetic Sounds' u MSU-u

24.11.2020 u 08:31

Bionic
Reading

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti od utorka predstavlja izložbu Željka Kipkea 'Magnetic Sounds' u prostoru MSU Black Box, no zbog mjera zaštite od koronavirusa bez službenog otvorenja

Izložba je nazvana prema najnovijem Kipkeovom filmu 'Magnetic Sounds' koji je potaknut obilježavanjem stote obljetnice literarnog djela 'Les champs magnetiques' nadrealista Andréa Bretona i Philippea Soupaulta. Kako se napominje u najavi MSU-a, riječ je o tekstu nezaobilaznom za razumijevanje nadrealističkih postupaka, u kojemu su autori predložili istraživanje razumom nesputanog oblika jezika što je rezultiralo automatskim pismom.

Kipke je, kao 'afektivni istraživač nadrealističkih strategija' dopustio da upravo slučaj bude montažer filmskih prizora koji će u posjetitelja stvoriti niz fantastičnih asocijacija jer je riječ, kaže umjetnik, o filmu koji stvara vezu 'između svih mogućih i nemogućih stvari na ovome svijetu'.

Uz svoj novi film izložba donosi i njegove ranije filmove 'Unyielding Look into the Future' iz 2013., 'Bulevar devet života u 12 figura i P.S.' te slikarske instalacije koje tvore iznimne i neuobičajene veze s predstavljenim filmovima.

Željko Kipke (Čakovec, 1953.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u početku se bavi primarnim i analitičkim slikarstvom, a od 1982. u svoj rad unosi ekspresivnost. Bio je član Radne zajednice umjetnika, neformalne skupine koja je djelovala u Galeriji Podroom i Galeriji proširenih medija u Zagrebu. Izlagao je diljem svijeta, na bijenalima u Veneciji i Kairu, piše eseje i kritike o eksperimentalnom filmu te likovnoj praksi.

Snima kratke filmske priče temeljene na snovima i koincidencijama, a dosad mu je objavljeno devet knjiga, od zbirke teoretskih članaka i eseja o suvremenoj umjetnosti, zbirke kratkih priča do jednogodišnjeg dnevnika. Djela mu se nalaze u mnogim reprezentativnim svjetskim zbirkama suvremene umjetnosti. Njegova izložba u MSU-u će biti otvorena do 17. siječnja.